În multe state, călătoria minorilor în străinătate nu se poate face decât dacă minorii sunt însoțiți de părinți/tutori legali, sau dacă aceștia și-au dat consimțământul pentru călătorie.
Există 2 situații distincte:
- dacă minorul are pașaport trebuie să-l prezinte la ieșirea din țară, împreună cu documentele din care să rezulte acceptul părinților sau al persoanelor care au în grijă minorul.
- dacă minorul este trecut pe pașaportul unuia dintre părinți, acesta trebuie să prezinte la ieșirea din țară un document legalizat cu acordul celuilalt părinte. Excepție face situația în care părinții sunt divorțați și copilul a rămas în grija părintelui însoțitor. În acest caz, părintele trebuie să aibă asupra sa hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă, care să ateste acest fapt.
Iată care sunt situațiile în care minorului i se permite ieșirea din țară:
- minorul este însoțit de ambii părinți;
- minorul este însoțit de unul dintre părinți: în acest caz, părintele însoțitor trebuie să aibă asupra sa acordul celuilalt părinte cu privire la efectuarea călătoriei, hotărârea judecătorească în cazul în care exercită singur autoritatea părintească, sau dovada decesului celuilalt părinte.
- minorul este însoțit de reprezentantul legal: în baza unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.
- minorul este însoțit de o altă persoană, alta decât părinții sau reprezentantul legal: este nevoie de acordul ambilor părinți, a părintelui căruia i s-a încredințat copilul, sau a reprezentantului legal, inclusiv certificatul de cazier judiciar.
- minorul are reședința în străinătate: în acest caz nu este nevoie de declarații, ci doar de documente care atestă că minorul se deplasează în statul de reședință.
- minorul se deplasează pentru a primi tratament medical în străinătate: în baza documentelor medicale în original și copie.
- minorul urmează să participe la competiții în străinătate: este nevoie doar de acordul unuia dintre părinți.
Ce conține declarația necesară scoaterii minorului din țară
Declarația pentru scoaterea minorului din țară are o valabilitate de 3 ani de la data întocmirii și trebuie să conțină următoarele informații:
- acordul părinților sau părintelui căruia i-a fost încredințat copilul prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, sau acordul părintelui supraviețuitor sau reprezentantului legal cu privire la efectuarea călătoriei în străinătate a minorului.
- actele de identitate ale însoțitorului respectiv.
- menționarea persoanei căreia i se încredințează minorul, în cazul în care copilul rămâne în țara de destinație.
- în cazul în care minorul urmează să se întoarcă în România, pe declarație trebuie menționate datele de identitate ale însoțitorului, dacă acesta este o altă persoană decât cea cu care copilul iese din țară.
Declarația trebuie să fie autentificată la un notar public în țară, iar în străinătate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. De asemenea, declarația trebuie să fie eliberată părților în 2 exemplare, dintre care un duplicat este păstrat de către însoțitor, iar al doilea duplicat însoțește pașaportul minorului
Alte recomandări pentru călătoria în străinătate cu un minor
Atunci când călătorești cu un minor în afara țării, este bine să iei toate măsurile de precauție pentru a avea o călătorie lipsită de surprize neplăcute. Iată ce ar trebui să știi:
- este recomandat să închei o asigurare de călătorie pentru copil. În acest fel, poți acoperi cheltuielile medicale în caz de îmbolnăvire sau accident.
- informează-te din timp cu privire la bolile transmisibile de care se poate îmbolnăvi pe parcursul sejurului.
- nu lăsa copilul nesupravegheat în zonele aglomerate (gări, aeroporturi).
- nu lăsa copilul în grija persoanelor necunoscute.
- în cazul în care copilul se rătăcește, anunță imediat poliția din statul respectiv, ambasada sau consulatul României.
Pregătește din timp actele pentru călătorie, informează-te în ceea ce privește condițiile de călătorie și apelează la specialiști pentru traducerea și legalizarea actelor necesare.