De la ceea ce părea o răceală ușoară ce se instala în provincia Wuhan, China, în decembrie 2019, și până la pandemia ce a resetat, în mai puțin de 3 luni, modul în care trăim, COVID-19, boala asociată noului coronavirus: SARS-CoV-2 (Sindrom Respirator Acut Coronavirus -2), ne-a schimbat complet viața și obiceiurile cotidiene.
Deoarece Coronavirusurile reprezintă o familie virală care, în general, provoacă la oameni afecțiuni ușoare sau moderate, de tract respirator superior, precum răceala, dar și pentru că în acest secol au existat trei epidemii determinate de coronavirusuri, iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat încă din 2018 asupra riscului apariției unei epidemii cu un germen necunoscut la acel moment (care s-a dovedit, la sfârșitul lui 2019, a fi SARS-CoV-2), numeroase zvonuri s-au răspândit rapid, de-a lungul celor 10 luni, în sfera social media cu privire la multe aspecte ce privesc noul coronavirus. Mai jos găsiți câteva dintre acestea alături de explicația lor logică.
MIT: Coronavirusul a fost creat într-un laborator din Wuhan
- Nu exista indicatii că ar fi fost creat în laborator, din contra, cercetări recente confirmă că a suferit natural o mutație genetică.
Oficialii din domeniul sănătății din Wuhan, provincia Hubei, China au raportat mai multe cazuri de pneumonie identificate la un grup de persoane ce frecventau o piață agroalimentara din Wuhan, în decembrie 2019. Acesta a fost începutul COVID-19 și unica legătură cu Wuhan.
Virusul a fost identificat și denumit abia în ianuarie 2020 – SARS-COV-2. Cifra 2 din denumirea oficială a virusului este specificația atribuită tulpinii de către laboratoarele de cercetare. Noua tulpină de coronavirus nu a fost identificată anterior la om (de aici denumirea literară “nou”). De aceea, sistemului nostru imunitar îi este imposibil – în prima fază – să lupte 100% contra lui. Gradul mare de contagiune și simptomele ușoare, alături de o lipsa a imunizarii și a unui tratament specific i-au conferit potențialul de pandemie. Din acest moment a inceput nebunia cu masti de protectie de unica folosinta.
MIT: Coronavirusul afectează doar persoanele în vârstă
În timp ce persoanele în vârstă pot fi mai expuse riscului de infecție, deoarece sistemele lor imunitare nu pot fi la fel de puternice precum cele ale adulților mai tineri, sunt departe de a fi singurul grup de persoane cu risc. Dintre grupurile de risc și fumătorii, cei cu boli cronice precum diabetul, cei cu afectiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială sau afectare coronariană.
MIT: Drogurile vindecă coronavirusul
Unele postări de pe Facebook susțin că un remediu pentru coronavirus este canabisul. Aceleași zvonuri vorbesc și despre cocaină. În acest moment, nu există nici un tratament împotriva coronavirusului sau vreun vaccin.
MIT: Pulverizarea clorului / aplicarea pe corp a spirtului poate vindeca coronavirusul
La fel ca și alte virusuri respiratorii, coronavirusul trebuie să își urmeze cursul – cu îngrijirea și suportul asigurat din partea specialiștilor. Aplicarea sau pulverizarea produselor de curățare – fie că este vorba de clor sau de alcool – nu va ucide virușii aflați deja în interiorul corpului. Și mai rău, acest lucru poate fi dăunător sănătății tale. Clorul poate fi utilizat pentru curățarea suprafețelor din casa ta, dar trebuie ținut departe de corpul tău, conform recomandărilor OMS.
MIT: Inhalarea vaporilor de înălbitor vindecă coronavirusul
Acest lucru este similar cu mitul precedent. Inhalarea vaporilor de clor este periculoasă și nu va ucide virușii care sunt deja în interiorul organismului. Din contră, această substanță este toxică pentru corpul uman.
MIT: Lumina ultravioletă poate ucide coronavirusul
Expunerea părților corpului la lumina ultravioletă (UV) poate fi periculoasă. Radiația UV poate provoca iritații ale pielii, așa că nu trebuie să folosești lămpi UV pentru dezinfectarea mâinilor sau alte părți ale pielii tale.
MIT: Uscătoarele de aer pot ucide coronavirusul
Virusul nu este afectat de către temperatură. Oamenii s-au întrebat același lucru despre și despre vremea caldă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că uscătoarele nu sunt eficiente pentru a ucide virusul și recomandă să urmezi o igienă corespunzătoare, spălându-te pe mâini înainte de a folosi prosoapele de hârtie sau uscătorul de mâini.
MIT: Antibioticele sunt eficiente în tratarea coronavirusului
Antibioticele nu tratează virușii de niciun fel, inclusiv coronavirusurile. Tratamentul cu antibiotice vizează bacteriile, nu virusurile. COVID-19 este cauzat de un virus. Cu toate acestea, în cazul unei spitalizări, pentru infecția cu COVID-2019 ai putea primi tratament cu antibiotice pentru posibilele co-infecții cu bacterii.
MIT: Uleiul de susan și usturoiul pot preveni transmiterea coronavirusului
În timp ce usturoiul s-a dovedit că are unele proprietăți antimicrobiene, nici usturoiul și nici uleiul de susan nu vor împiedica transmiterea acestui virus.
MIT: Clătirea regulată a nasului cu soluție salină poate preveni coronavirusul
Nu există dovezi că o igienă a nasului cu soluție salină poate preveni coronavirusul. Însă vei putea reduce riscul de a căpăta coronavirus, urmând igiena corespunzătoare a mâinilor înainte de a-ți atinge gura, nasul sau ochii, zona mucoasei pe unde virusul poate intra în organism. În cazul suprafețelor din locuința ta poți folosi soluții cu 70% etanol (alcool) sau soluții de înălbitor sau hipoclorit de sodiu, toate inactivând (sau ucigând) virusul.
MIT: Consumul de lichide va duce virusul în stomac, unde va muri
Deși este întotdeauna o idee bună să rămâi hidratat, cu siguranță este posibil să te infectezi chiar dacă bei lichide. Lichidele nu spală toate particulele de virus, ducându-l în stomac.
MIT: Poți să te auto-diagnostichezi pentru COVID-19, ținându-ți respirația
Nu există dovezi care să sugereze că a fi capabil să-ți ții respirația este asociat sau nu cu infecția cu COVID-19. Dacă există posibilitatea de a te fi îmbolnăvit, solicită asistență medicală.
MIT: Nu este sigur să primești colete din China
De fapt, este sigur să accepți pachete care au fost expediate din China. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor observă că există un risc scăzut de infecție în urma contactului cu produsele care au fost expediate din zone cu focare din cauza gradului scăzut de supraviețuire a virusului pe suprafețe.
MIT: Animalele de companie pot răspândi coronavirus
Da. Date recente arata ca pisicile, cainii si chiar tigrii pot fi infectati cu coronavirus. OMS recomanda să te speli pe mâini după ce iei contact cu ele. Dacă ești bolnav de COVID-19, specialiștii sugerează să tratezi animalele ca și ceilalți membri ai familiei în ceea ce privește măsurile de precauție pe care le aplici. Asta înseamnă să păstrezi distanța și să lași pe altcineva să aibă grijă de animalele de companie pe timpul manifestării bolii. Dacă trebuie să fii în aceeași cameră sau să le îngrijiți, poartă o mască și spală-te pe mâini înainte și după interacțiunea cu animalul.
Dacă ai COVID-19 și crezi că animalul tău de companie s-a îmbolnăvit, sună-ți veterinarul înainte de a-l duce la cabinet, pentru a găsi cel mai bun mod de a-l examina. Există posibilitatea ca animalul tău de companie să fie nevoie să fie pus în carantină pentru a i se observa simptomele.
Cu toate acestea, majoritatea organizațiilor de sănătate sunt de acord că nu există niciun motiv de îngrijorare în privința transmiterii SARS-CoV-2 animalelor, inclusiv animalelor de companie. OMS continuă să monitorizeze ultimele cercetări asupra acestui subiect și a altor subiecte COVID-19 și va actualiza datele pe măsură ce vor fi disponibile noi descoperiri.
MIT: Vaccinurile împotriva pneumoniei te protejează împotriva noului coronavirus?
Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus. Virusul este atât de nou și diferit încât are nevoie de propriul său vaccin. Cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin împotriva COVID-2019, iar OMS le susține eforturile. Deși aceste vaccinuri nu sunt eficiente împotriva noului coronavirus, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este recomandată pentru a-ți proteja sănătatea.
MIT: Cât de eficiente sunt scanerele termice în detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus?
Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au febră (adică au o temperatură corporală mai mare decât cea normală) din cauza infecției cu noul coronavirus. Cu toate acestea, nu pot detecta persoane infectate, dacă încă nu manifestă stări febrile. Acest lucru se datorează faptului că durează între 2 și 10 zile ca persoanele infectate să se îmbolnăvească și să dezvolte febră.
MIT: Noul coronavirus poate fi transmis prin mușcături de țânțar.
Până în prezent, nu există informații și dovezi care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari. Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în principal prin picăturile generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Pentru a te proteja, curăță-ți frecvent mâinile cu apă și săpun sau un dezinfectant pe bază de alcool. De asemenea, evită contactul cu oricine prezintă semne de îmbolnăvire.
MIT: O baie fierbinte împiedică noul coronavirus
Dacă faci o baie fierbinte nu te va proteja de infectarea cu COVID-19. Temperatura normală a corpului tău rămâne în jur de 36,5 ° C până la 37 ° C, indiferent de temperatura băii sau a dușului. De fapt, a face o baie fierbinte cu apă extrem de fierbinte poate fi dăunător, deoarece poate provoca arsuri. Cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva COVID-19 este curățarea frecventă a mâinilor. Făcând acest lucru, elimini virușii care ar putea fi pe mâinile tale și eviți infectarea care se produce prin atingerea ochilor, gurii și nasului. Este indicat, în aceeași măsură, să ne bazăm pe echipamente medicale extrem de performante – disponibile pe piață, de altfel – în asigurarea protectiei in fața SARS-COV-2.
MIT: Virusul COVID-19 nu poate fi transmis în zone cu climă caldă și umedă
Virusul COVID-19 poate fi transmis în TOATE ZONELE, inclusiv în zonele cu vreme caldă și umedă. Indiferent de climă, adoptă măsurile de protecție dacă locuiești sau călătorești într-o zonă care raportează COVID-19. Cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva COVID-19 este curățarea frecventă a mâinilor. Făcând acest lucru, elimini virușii care ar putea fi pe mâinile tale și eviți infectarea care se produce prin atingerea ochilor, gurii și nasului.
MIT: Vremea rece și zăpada pot ucide noul coronavirus
Nu există niciun motiv să credem că vremea rece poate ucide noul coronavirus sau alte boli. Temperatura normală a corpului uman rămâne în jur de 36,5 ° C până la 37 ° C, indiferent de temperatura externă sau de vreme. Cel mai eficient mod de a te proteja împotriva noului coronavirus este curățarea frecventă a mâinilor cu săpun și apă, dar și cu dezinfectante pe bază de alcool.
Mituri mituri, dar in Romania exista o populatie destul de mare de persoane care cred in aceste mituri :))