În ultimele decenii, avansurile tehnologice au luat un avânt impresionant și au condus la apariția unor tehnici inovatoare de diagnosticare și tratament. Afecțiunile ginecologice sunt des întâlnite și de multe ori pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și asupra activităților din viața de zi cu zi. Citește în continuare și află care sunt cele mai moderne metode de tratament pentru afecțiunile ginecologice.
Embolizarea uterină
Embolizarea uterină este o procedură folosită în tratamentul fibromului uterin și oferă avantajul păstrării uterului și implicit a posibilității de a concepe copii ulterior. Fibromul uterin reprezintă o tumoră benignă (necanceroasă) dezvoltată la nivelul uterului. În general, fibromul uterin este diagnosticat accidental în timpul examenului clinic de rutină, fiind lipsit de simptome. Totuși, în funcție de localizarea și de dimensiunea sa, uneori fibromul uterin poate provoca dureri pelvine sau sângerări menstruale abundente.
Pentru a reduce aceste simptome, se poate apela la embolizarea uterină. Procedura presupune injectarea unor microparticule care blochează circulația sângelui prin arterele responsabile de vascularizația și hrănirea fibromului. Ca urmare a sistării aportului de sânge, fibromul va scădea în dimensiuni conducând astfel la ameliorarea simptomelor.
Operația laparoscopică
Intervenția chirurgicală laparoscopică reprezintă o alternativă pentru chirurgia clasică, aceasta din urmă fiind efectuată prin deschiderea cavității pelvine (în cazul intervențiilor ginecologice). Operația laparoscopică este realizată prin intermediul unui instrument numit laparoscop, un telescop echipat cu o cameră prin care medicul poate vedea imagini în timp real din interiorul organismului. Inciziile necesare, precum și riscurile asociate operației laparoscopice sunt mai mici comparativ cu operațiile clasice, iar procesul de vindecare este mai rapid.
Laparoscopia ginecologică poate fi utilizată atât pentru explorare în vederea stabilirii diagnosticului, cât și pentru tratament în situații precum:
- Îndepărtarea chisturilor ovariene;
- Ligaturarea trompelor uterine;
- Histerectomie (îndepărtarea uterului);
- Îndepărtarea fibroamelor uterine.
Ablația endometrială
Ablația endometrială este o procedură prin care se îndepărtează enodmetrul, stratul care căptușește uterul, cu scopul de a reduce sau de a opri hemoragia menstruală. Procedura este non-invazivă și se realizează cu ajutorul unor factori fizici (de exemplu curent electric, unde radio, microunde, temperaturi extreme), instrumentele necesare fiind introduse prin vagin până la nivelul uterului. Ablația endometrială este indicată la pacientele care prezintă hemoragii menstruale abundente cu impact semnificativ asupra activităților zilnice și care pot conduce la complicații (de exemplu hemoragii care provoacă anemie).
Cu toate acestea, ablația endometrială poate fi efectuată numai la persoanele care nu doresc să mai conceapă copii deoarece îndepărtarea stratului endometrial afectează capacitatea de a menține o sarcină.
În concluzie, tehnologia medicală a evoluat semnificativ în ultimii ani, iar acum îți pune la dispoziție o serie de metode moderne de tratament pentru afecțiunile ginecologice. Discută cu medicu ginecolog pentru a putea alege cea mai bună opțiune de tratament pentru tine.
Surse informative
“Uterine Artery Embolization.” Johns Hopkins Medicine, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/uterine-artery-embolization.
Bergen, Teresa. “Gynecologic Laparoscopy: Purpose, Procedure, and Risks.” Healthline, 29 Sept. 2018, www.healthline.com/health/gynecologic-laparoscopy.
“Endometrial Ablation.” Johns Hopkins Medicine, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/endometrial-ablation.
Multumesc pentru recomandari!
Mi-a placut articolul, multumesc pentru recomandari!