Sa fim sinceri, noua oamenilor ne place sa credem ca stim totul despre orice si nu avem nicio retinere sa ne spunem parerea, chiar si atunci cand nu este avizata.
Acest lucru se intampla si in cazul diabetului, fie ca vorbim de familie, prieteni sau straini, persoanele cu diabet primesc sfaturi fara nicio baza stintiifica chiar si atunci cand nu le cer.
Exista numeroase mituri cu privire la diabet. Multe sunt informatii care nu se mai aplica in prezent datorita dezvoltarii tehnologiei, iar altele nu au fost niciodata adevarate. Iata aici 4 mituri spulberate despre diabet:
- Injectiile cu insulina dor. Daca in trecut numarul de injectii insulina creau anxietate din cauza durerii simtite, acum o injectie insulina nu mai este un stres datorita i-Port Advance – un port ce permite administrarea insulinei fara a fi necesara inteparea pielii pentru fiecare injectie. Datorita acestuia de la 150 de posibile injectii insulina pe luna sunt necesare doar 10 insertii. De aceea, acesta este ideal pentru pacientii cu diabet zaharat tip 1 si 2 carora le este frica de injectii, pentru copiii si adolescentii care au nevoie de independenta atunci cand isi administreaza insulina sau pentru cei care tocmai ce au aflat ca au diabet zaharat tip 1 si sunt speriati de injectare.
- Tratamentul pentru controlul diabetului suplineste neglijenta alimentatiei. Injectiile cu insulina nu sunt suficiente pentru controlul diabetului, greselile alimentare repetate pot cauza cresterea valorii glicemiei indiferent de tratamentul administrat.
- Fructele sunt interzise in dieta persoanelor cu diabet. Pline de vitamine, nutrienti si fibre, fructele nu trebuie excluse din alimentatie, insa este important ca fructele consumate sa aiba un indice glicemic redus precum grapefruit, mere, prune, cirese sau capsuni.
- Dulciurile sunt cauza principala pentru aparitia diabetului. Aceasta afirmatie nu este intru totul adeverata, ci doar partial. Diabetul nu apare doar din cuza consumului de zahar, ci din cauza unui cumul de factori. Stresul, lipsa de miscare, alimentatia procesata si bogata in calorii afecteaza functia pancreasului de a secreta suficienta insulina pentru procesarea zaharului din organism.
Este important ca orice persoana care are diabet sa se informeze corect si sa se consulte cu medicul specialist pentru a lua cele mai bune decizii.
Comentează cu Facebook