În cazul în care ești în căutarea unui proiect de bricolaj pentru gospodăria ta, atunci te afli în locul potrivit. Descoperă 4 proiecte DIY pentru meșteri amatori care te vor ține ocupat pentru câteva zile!
Gard metalic pentru împrejmuirea curții
Dacă dorești să-ți înlocuiești gardul de lemn sau de plasă cu unul metalic, atunci poți achiziționa țambre sau șipci de metal. Ca să-ți dai seama câte șipci vei folosi, trebuie să știi că 7-9 țambre acoperă un metru de gard. Ai foarte multe opțiuni în ce privește culoarea, dar cel mai important este să alegi un oțel galvanizat și cu strat de vopsea rezistent la șocuri mecanice și la razele UV.
Pentru a realiza cadrul gardului, ai nevoie de un aparat de sudură în puncte și de platbandă sau de țeavă rectangulară. În cazul în care optezi pentru platbandă, va trebui să ai o distanță mai mică între stâlpi, de 1-2 metri, astfel încât gardul să nu se deformeze. În schimb, dacă folosești țeavă rectangulară, atunci îți poți permite să instalezi stâlpii la distanțe mai mari.
Masă din lemn masiv cu inserții de rășină epoxidică
Pentru a realiza o masă de lemn cu adevărat spectaculoasă, care să dezvăluie structura și neregularitățile fermecătoare ale lemnului, vei avea nevoie de lemn masiv și de rășină epoxidică transparentă. Placa din lemn masiv pe care o alegi trebuie să aibă câteva concavități pe care să le poți umple cu rășină pentru a aduce totul la același nivel.
De asemenea, va trebui să ai la dispoziție un șlefuitor orbital care să-ți permită să netezești atât lemnul, cât și rășina după ce se întărește. Citește cu atenție instrucțiunile pentru utilizarea rășinii bicomponente astfel încât să-ți dai seama cât timp trebuie lăsată pentru a se întări complet. Dacă dorești și o pată de culoare, poți folosi pigmenți speciali atunci când amesteci rășina. Nu uita nici lacul pentru lemn pe care-l poți aplica fără probleme și pe suprafața rășinii!
Pergole
O pergolă poate arăta grozav în grădina ta, mai ales în timpul sezonului cald, când este acoperită de plante agățătoare și flori. Pentru a construi pergola, vei avea nevoie de 4 stâlpi de lemn rezistenți și de scânduri pentru realizarea acoperișului, în funcție de mărimea acesteia.
Fiecare stâlp trebuie așezat într-o mică groapă umplută cu beton. După ce sapi gropile de adâncime potrivită, e nevoie să folosești câte 2 proptele pentru fiecare stâlp, pentru alinierea verticala a acestora. Bate proptelele în cuie, toarnă betonul și scoate proptelele din momentul în care betonul s-a uscat.
Apoi fixează grinzile de stâlpi utilizând șuruburi groase sau piroane, așază primul strat de scânduri bătându-le în cuie, iar apoi al doilea strat de scânduri perpendicular pe primul. Acum nu-ți mai rămâne decât să optezi pentru plantele cățărătoare! Niște opțiuni excelente sunt glicina, caprifoiul (supranumit și Mâna Maicii Domnului), precum și trandafirul urcător.
Balansoar de lemn pentru grădină
Pentru a realiza un balansoar de lemn pentru grădina ta, este nevoie în primul rând să începi cu ancadramentul. Cei 4 stâlpi de susținere (2 pe o parte și 2 pe cealaltă parte) se îmbină printr-o grindă transversală care se pliază perfect în locașul din partea de sus a stâlpilor. Grinda se fixează cu două scânduri mici de elementele orizontale ale picioarelor de susținere. Apoi se atașează alte două bârne la scândurile de fixare, astfel încât să fie paralele cu grinda superioară. Aceste trei bârne vor susține acoperișul balansoarului, pe care-l poți construi fie din șindrilă sau membrană bituminoasă.
Acum poți trece la construcția leagănului propriu-zis. Va trebui să creezi două chenare dreptunghiulare din lemn (unul pentru șezut și altul pentru spatar), pe care să le umpli apoi cu scânduri. Nu uita nici de barele metalice menite să asigure punctele de rezistență! Ultimul pas îl reprezintă suspendarea balansoarului cu lanțuri metalice.
Oricărui proiect decizi să îi dai curs, asigură-te că folosești uneltele și sculele potrivite. Nu uita nici de echipamentul de protecție acolo unde este cazul și calculează cu atenție materialele de care ai nevoie!
Mult spor!