Oxidul de etilenă este un gaz inflamabil, solubil în apă și utilizat în principal pentru a obține etilenglicol, o substanța chimică necesară pentru producerea antigelului și a poliesterului.
La momentul actual, oxidul de etilenă este clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca fiind o substanță cancerigenă. Tipurile de cancer uzuale asociate cu expunerea la acest gaz sunt limfomul și leucemia. [1, 2, 3]
Pentru a nu te confrunta cu efectele nedorite pe care această substanță chimică le poate avea asupra sănătății, află din acest articol 5 lucruri esențiale despre oxidul de etilenă.
-
Este utilizat pentru a obține o diversitate de chimicale
Oxidul de etilenă este o substanță necesară pentru obținerea chimicalelor utilizate în procesul de fabricare a următoarelor tipuri de produse:
- antigel;
- detergenți;
- adezivi;
- farmaceutice;
- spumă poliuretanică;
- cosmetice și șampoane;
- diverse produse de curățenie.
Totodată, este utilizat ca pesticid și pentru sterilizarea echipamentului medical atunci când aburul la temperaturi ridicate nu este suficient. [4]
-
Expunerea este cauzată în principal de inhalare
Cel mai adesea, persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate cauzate de oxidul de etilenă inhalează această substanță. De aceea, cei mai expuși sunt:
- Muncitorii din fabricile care produc oxid de etilena sau anumite bunuri care necesită utilizarea acestei substanțe.
- Fermierii care folosesc pesticide ce conțin oxid de etilenă.
- Personalul medical, atunci când este necesară dezinfectarea echipamentelor cu această substanță chimică.
În cazul populației generale, expunerea poate avea loc din cauza fumului de țigară care conține oxid de etilenă sau din cauza emisiilor de la fabricile din apropiere. Această substanță poate fi ingerată doar dacă are loc contaminarea unor aditivi alimentari în timpul operațiunilor de sterilizare. [4]
-
În Uniunea Europeană este supus unor restricții
În toate țările Uniunii Europene, utilizarea oxidului de etilenă ca dezinfectant pentru orice aliment sau ca pesticid este strict interzisă. Conform celui mai nou Regulament (UE) 1396/2022 din 11 august 2022 care vine ca o completare a Regulamentului (UE) 231/2012, prezența oxidului de etilenă, indiferent de originea sa, nu este permisă în aditivii alimentari. Maximul admis este de 0.1mg/kg.
Această completare a apărut ca reacție la multiplele notificări trimise de către Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – SRAFF sau RASFF, cum este cunoscut la nivel european, către Comisia Europeană privind identificarea oxidului de etilenă în anumite alimente. Site-ul SRAFF este și principala sursă de informare atunci când dorești să afli dacă anumite produse au fost retrase de pe piață din motive de siguranță alimentară. [5, 6]
-
Simptomele specifice expunerii sunt diverse
Simptomele manifestate în cazul expunerii la oxid de etilenă variază în funcție de cantitatea de substanță implicată, de durata expunerii și de activitatea persoanei afectate la momentul respectiv. Cel mai adesea, te poți confrunta cu:
- dureri de cap;
- stări de vomă;
- diaree;
- dificultăți de respirație;
- slăbiciune generală;
- oboseală cronică;
- somnolență;
- pierderi de memorie;
- lipsa coordonării;
- arsuri la nivelul ochilor și pielii;
- degerături;
- probleme reproductive. [1, 4]
-
Poate cauza modificări la nivelul ADN-ului
Motivul principal pentru care oxidul de etilenă este considerat o substanță cancerigenă este abilitatea sa de a altera ADN-ul uman. În acest mod poate cauza un comportament anormal al celulelor, inclusiv transformarea lor în celule canceroase.
Cele mai comune forme de cancer asociate cu expunerea prelungită la această substanță chimică sunt leucemia și limfomul. Studiile care corelează oxidul de etilenă cu cancerul de stomac sau de sân sunt susținute de dovezi mai puțin pertinente. Unii cercetători susțin că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege efectele expunerii la oxidul de etilenă asupra unui posibil tip de cancer dezvoltat. [2, 4]
În Uniunea Europeană, oxidul de etilenă este o substanță chimică interzisă în alimente și pesticide din cauza potențialelor sale efecte cancerigene. Riscurile expunerii la oxid de etilenă se aplică în special muncitorilor din fabricile care utilizează această substanță pentru producerea de bunuri. Dacă apar simptome specifice, adresează-te medicului fără întârziere.
Bibliografie:
- Ethylene Oxide. 2022, www.cdc.gov/niosh/topics/ethyleneoxide/default.html. Accesat la 8 Nov. 2022.
- Vincent, Melissa J., et al. “Ethylene Oxide: Cancer Evidence Integration and Dose–Response Implications.” Dose-Response, vol. 17, no. 4, 1 Oct. 2019, p. 155932581988831, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6906442/, 10.1177/1559325819888317. Accesat la 8 Nov. 2022.
- “Ethylene Oxide – Cancer-Causing Substances.” National Cancer Institute, Cancer.gov, 28 Dec. 2018, www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/substances/ethylene-oxide. Accesat la 8 Nov. 2022.
- Yetman, Daniel. “The Link between Ethylene Oxide and Cancer.” Healthline, Healthline Media, 20 Sept. 2022, www.healthline.com/health/cancer/ethylene-oxide-cancer#ethylene-oxide. Accesat la 8 Nov. 2022.
- COMMISSION REGULATION (EU) 2022/1396 of 11 August 2022 Amending the Annex to Regulation (EU) No 231/2012 Laying down Specifications for Food Additives Listed in Annexes II and III to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the Presence of Ethylene Oxide in Food Additives (Text with EEA Relevance).
“RASFF WINDOW.” Europa.eu, 2022, webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/list?consumer=5030. Accesat la 8 Nov. 2022.