Procesul de digestie este unul complex, care începe încă din cavitatea bucală. Acesta necesită implicarea mai multor substanțe din organism, precum și a unor vitamine, pentru a metaboliza nutrienții.
Digestia alimentelor presupune scindarea (denaturarea) nutrienților (proteine, lipide, carbohidrați) pentru a putea fi absorbiți ulterior în intestin și pentru a putea fi utilizați de către țesuturi. Enzimele digestive sunt molecule indispensabile pentru metabolizarea nutrienților, deci și pentru utilizarea acestora în organism. Carența de enzime digestive poate apărea în contextul mai multor boli și poate favoriza malnutriția și alte complicații asociate. Iată cum îți îmbunătățești nivelul de enzime digestive din organism.
Ce sunt enzimele digestive?
Enzimele digestive sunt molecule cu structură proteică. Acestea sunt produse în mod normal în organism și care au rolul de a descompune nutrienții pe care îi consumăm pentru a-i face absorbabili.
Există multe tipuri de enzime, în funcție de nutrienții pe care îi scindează. Principalele tipuri de enzime sunt proteazele (fragmentează proteinele în aminoacizi), lipazele (descompun lipidele în acizi grași) și amilazele (scindează carbohidrații complecși în carbohidrați simpli). Acestea se găsesc în compoziția salivei, însă sunt secretate și de pancreas, de stomac și de intestinul subțire.
De asemenea, enzimele se găsesc în unele alimente sau sunt adăugate intenționat în unele produse. În plus, enzimele digestive se găsesc și sub formă de suplimente alimentare.
Când ai nevoie de enzime digestive?
Nu oricine are nevoie de enzime digestive, ci doar persoanele care prezintă un nivel scăzut al acestora. În acest caz, nutrienții nu pot fi absorbiți și se elimină ca atare, ceea ce duce la deficiențe nutriționale, malnutriție protein-calorică și afectarea întregului organism. Carența de enzime digestive poate apărea în contextul mai multor afecțiuni digestive, cum ar fi:
- Pancreatita cronică
- Afecțiuni hepatice și biliare
- Boli inflamatorii intestinale (boala Crohn)
- Boala celiacă
- Fibroza chistică
- Parazitoze intestinale
De asemenea, persoanele cu un nivel scăzut de aciditate gastrică și cele cu sindrom de intestin iritabil pot avea nevoie de suplimentarea enzimelor digestive. Alți factori care scad nivelul de enzime digestive sunt stresul, vârsta înaintată, obezitatea și alergiile alimentare.
Semne care pot indica faptul că prezinți o carență de enzime digestive sunt:
- Balonare
- Tranzit intestinal lent
- Defecație incompletă
- Scaune grăsoase (uleioase), cu urme de lipide nedigerate
- Creștere în greutate
- Apariția senzației de saturație imediat după începerea mesei
- Alimente nedigerate în materiile fecale
- Intoleranțe alimentare (crampe abdominale, diaree, indigestie după consumul unor alimente)
- Oboseală
- Meteorism
Totuși, în cazul apariției acestor simptome, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să mergi la medic. Acesta va putea depista afecțiunea care cauzează simptomatologia și va indica tratamentul adecvat.
Măsuri pentru combaterea carenței
În cazul în care bănuiești că poți avea o carență de enzime digestive, ia în considerare următoarele măsuri:
-
Îmbunătățirea dietei
Alimentația este foarte importantă pentru buna funcționare a digestiei. Asigură-te că mănânci sănătos, variat și echilibrat. Evită alimentele prăjite, fast-food-ul și produsele intens procesate industrial (mezeluri, brânză topită, dulciuri, snacks-uri, semipreparate). Optează pentru alimente bogate natural în enzime precum: avocado, mango, banane, miere, kiwi, papaya și ananas. Acestea trebuie consumate în stare crudă, dacă sunt tolerate, pentru că prepararea termică distruge enzimele. Este necesar să incluzi în dietă și alimente bogate în probiotice (bacterii bune), deoarece acestea acționează sinergic cu enzimele – iaurt, chefir, pâine dospită, vegetale murate.
Un aspect important este să mesteci bine alimentele înainte de a le înghiți. Enzimele se găsesc și în salivă. De asemenea, acest lucru îi dă timp organismului să secrete enzime.
-
Suplimente cu enzime digestive și probiotice
Uneori, modificările dietetice nu sunt suficiente. Discută cu medicul pentru a afla dacă ai nevoie de suplimentarea cu enzime digestive. Acesta îți poate recomanda suplimentarea acestora în urma analizelor. De asemenea, suplimentele alimentare cu probiotice pot fi de ajutor.
-
Reducerea stresului
Stresul este un factor important care afectează producția naturală de enzime digestive și care favorizează multe alte afecțiuni. Ia măsuri de combatere a stresului – petrece mai mult timp cu cei dragi, fă mișcare sau încearcă tehnici de relaxare.
-
Minimizarea expunerii la substanțe nocive și medicamente
Mulți factori de mediu, cum ar fi poluarea, pesticidele și alte substanțe toxice pot afecta capacitatea corpului de a produce enzime. Limitează expunerea la acestea. De asemenea, antibioticele și steroizii pot afecta nivelul de enzime digestive. Nu lua medicamente „după ureche”, ci doar atunci când și cum îți sunt prescrise de medic.
-
Creșterea nivelului de activitate fizică
Activitatea fizică îmbunătățește funcțiile întregului organism, inclusiv digestia, și reduce stresul. Fă minim 30 de minute de mișcare zilnic. Poți opta pentru mers pe jos, urcatul scărilor, dans, aerobic sau fitness.
Așadar, carența de enzime digestive este favorizată de unele afecțiuni sau condiții fiziologice. Mergi la medic dacă suspectezi o tulburare privind enzimele digestive, înainte de a alege să le suplimentezi.