Tu știi ce este sindromul impostorului?
“Este convingerea inconștientă că – în adâncul sufletului – nu suntem atât de străluciți sau capabili pe cât par să creadă alții. Așa că am rămas cu această teamă că vom fi descoperiți.”, spune Valerie Young, expertă recunoscută la nivel internațional în tratarea sindromului impostorului.
Statisticile arată că această afecțiune este experimentată de milioane de oameni din întreaga lume, indiferent de ocupația acestora sau de domeniile de interes.
Există mai multe tipuri ale acestui sindrom?
Potrivit cercetărilor, dr. Valerie Young, arată că există cinci tipuri de impostori:
- Perfecționistul. Trăsăturile sale îl fac pe perfecționist să creadă că nu este la fel de bun pe cât ar putea crede alții.
- Expertul. Acest tip de sindrom este alimentat de faptul că nu știi tot ceea ce este de știut cu privire la un anumit subiect, dar și de faptul că nu stăpânești fiecare pas dintr-un subiect.
- Geniul natural. Acest tip de sindrom îi face pe oameni să se îndoiască de propria persoană, crezând că sunt inteligenți sau competenți în mod natural.
- Solitarul. Dacă ești solitar, te simți ca un impostor atunci când trebuie sau este necesar să ceri ajutorul cuiva pentru a ajunge la un anumit nivel sau pentru a atinge un statut anume.
- Super-Eroul. Acest tip de sindrom de impostor presupune să crezi că trebuie să fii cel mai muncitor sau să atingi cele mai înalte niveluri de realizare posibile. Atunci când nu reușești să faci acest lucru, începi să te simți ca un fraudator.
Care sunt cauzele sindromului impostorului?
Acest fenomen se regăsește în comunități din toate mediile, la oameni de toate vârstele și genurile, iar cauzele acestuia sunt diverse. Iată principalele cauze care pot determina apariția sindromului impostorului.
Mediul din familie
Cercetările sugerează că familia poate juca un rol important în sindromul impostorului. Mai exact, stilurile parentale pot să contribuie la dezvoltarea sindromului impostorului la copii.
De exemplu, copii care provin din familii a căror părinți apreciază foarte mult realizările și succesele acestora, încurajând competiția într-un mod nesănătos, pot avea astfel de probleme. Totodată, cei care provin din familii care au un nivel ridicat de conflicte și un nivel scăzut de sprijin pot avea mai multe șanse de a experimenta acest sindrom.
Diferite oportunități noi ce țin de muncă sau școală
Acest sentiment al impostorului poate să fie declanșat în momentul în care începi facultatea, te muți la alt liceu sau atunci când promovezi într-o nouă poziție la locul de muncă. Există o presiune enormă atunci când trebuie să reușești ceva anume. De asemenea, dacă nevoia de a atinge un obiectiv este combinată și cu lipsa de experiență sau activitate, acest sindrom se poate accentua.
Anumite trăsături și caracteristici de personalitate
Sindromul impostorului poate fi declanșat de propria ta credință în capacitatea de a reuși în orice situație dată. În această situație, poți avea impresia că totul trebuie să fie perfect și că nu există loc de greșeli. Iar în acest caz e posibil să crezi că ești un impostor la prima greșeală pe care o comiți. Anulezi fiecare reușită din cauza propriilor standarde prea înalte, orientându-te doar pe eșecuri și greșeli.
Printre aceste caracteristici se enumeră și anxietatea socială. Ești cuprins de anxietate socială atunci când simți că nu te integrezi într-un grup social sau când nu reușești să atingi anumite performanțe și standarde impuse de ceilalți.
Confruntarea cu sindromul impostorului
Pentru a depăși sindromul impostorului, este util să începi să-ți pui câteva întrebări.
- Care sunt convingerile de bază pe care le am despre mine?
- Cred că sunt demn de iubire așa cum sunt?
- Trebuie să fiu perfect pentru ca alții să mă aprobe?
Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să identifici mai bine cauzele declanșării sindromului și să le confrunți pentru a-ți soluționa problemele.
Iată cinci pași practici prin care te poți confrunta cu sindromul impostorului
„Toată lumea vrea să nu se mai simtă ca un impostor, dar nu funcționează în acest mod. Sentimentele sunt ultimele care se schimbă. Singura modalitate de a nu mai simți ca un impostor este să nu mai gândești ca un impostor.”, spune dr. Valerie Young.
Ca să depășești acest sindrom este nevoie să-ți înfrunți anumite convingeri pe care le ai profund îndrădăcinate în minte. Și să alegi să gândești diferit.
- Fă pași mici, pași “de copil”. Nu te concentra pe a face totul perfect, recompensează-te constant și fă lucrurile cât de bine poți, însă nu uita că nu trebuie să fie totul ideal.
- Nu te compara cu nimeni. Atunci când te compari cu o persoană, vei găsi un defect cu siguranță, iar asta alimentează sentimentul de a nu fi suficient de bun sau de a nu aparține unui loc. Însă asta e doar în mintea ta. Este important să înveți câte ceva de la orice om pe care îl întâlnești, dar să nu te compari cu nimeni.
- Nu abuza de rețelele de socializare. Este foarte important să ai grijă la cât timp petreci pe aceste canale, dar și la ce conținut consumi în tot acest timp. Studiile arată că utilizarea excesivă a rețelelor sociale creează sentimente de inferioritate. Atunci când pozezi în cineva care nu corespunde cu persoana ta din realitate, dar și atunci când ești înconjurat de poze și postări descrise ca fiind perfecte, ajungi să alimentezi sentimentul de impostor.
- Vorbește despre sentimentele tale. Este bine să faci acest lucru împreună cu cineva. Nu este bine să ascunzi sau să interiorizezi ceea ce simți, deoarece ajungi să alimentezi acest sindrom al impostorului.
Simți că ai nevoie să vorbești cu cineva acreditat despre acest lucru? Apelează la un specialist!
Toți pașii de mai sus te pot ajuta să controlezi acest sindrom al impostorului. Însă, atunci când pașii pe care i-ai văzut tind să nu dea rezultatele așteptate, când sindromul impostorul ajunge să te stăpânească din toate punctele de vedere, atât emoțional, cât și în activitățile de zi cu zi, cel mai probabil ai nevoie de ajutorul unui specialist.
Pentru a evita sentimentele negative, inferioritatea și criticile constante pe care ți le faci singur, ar fi util să vorbești cu un terapeut.
Dacă simți că ai nevoie de ajutor, echipa Psiholog.ro te invită să te programezi la o ședință de terapie online, prin videoconferință. Tot acest proces se poate desfășura din confortul casei tale, ceea ce te poate ajuta să vorbești deschis și sincer despre trăirile tale.
Specialiștii Psiholog.ro sunt gata să te ajute și să te îndrume către calea cea mai potrivită ție pentru a scăpa de acest sindrom.