Atunci cand cineva isi deschide o cilnica medicala, un spital sau lucreaza intr-o astfeld e locatie, are nevoie, cu siguranta de foarte multe accesorii de uz personal, pe langa aparatura specifica si instrumentarul adecvat.
Parctic orice cadru medical, de la infirmiera la medic, este obligat sa poarte anumite lucruri atunci cand se afla in incinta institutiei medicale.
Un exemplu bun sunt acei papuci medicinali. Au un design specific si pot fi recunoscuti cu usurinta. Sunt, de obicei, de culoare alba. Sunt executati in asa fel incat sa fie confortabili si sa protejeze piciorul. Se stie ca personalul medical petrece foarte mult timp in picioare. Infirmierele trebuie sa ajute fiecare bolnav in parte, de la igiena personala pana la servirea mesei atunci cand pacientul nu poate sa execute aceste actiuni. Asistentele sunt si ele la capataiul celor in suferinta. Medicii rezista ore in sir consultand pacienti sau in salile de operatii. Asa ca, papucii medicinali sunt cea mai buna optinue cand vine vorba de o munca atat de solicitanta si fizic dar si psihic.
Alte accesorii pe care niciun cadru medical nu trebuie sa le ocoleasca sunt acele halate de unica folosinta. Acestea sunt de mai multe tipuri. Sunt halate pentru apartinatori pe care este bine sa le putrati atunci cand veniti in vizita la un bolnav. Acestea va protejeaza atat pe dumneavoastra cat si pe pacient de eventualele contaminari intraspitalicesti sau extraspitalicesti. Alt tip de halate de unica folosinta sunt cele pentru medici folosite cu precadere in blocurile operatorii. Acestea sunt usoare pentru a-i da libertate medicului sa se miste cu usurinta in timpul actului medical. In plus, acestea sunt sterile si, cum spuneam, se folosesc o singura data.
Pe langa aceste doua accesorii sau consumabile, asa cum se mai numesc, cadrele medicale mai au nevoie si de bonete de unica folosinta, sorturi de unica folosinta, masti de protectie. Toate acestea au rolul de a-l apara pe medic sau asistenta dar si pe pacienti de diverse infectii.
Un element important atunci cand suntem in vizita sau mergem chiar la o consultatie ar fi sa purtam acoperitori pentru incaltaminte. Pantofii au un numar foarte mare de germeni. Cu ei, practic calcam peste tot. Institutiile spitalicesti ar trebui sa fie cat ma dezinfectate posibil, deoarece este in joc sanatatea si, uneori, chiar viata pacientilor, in special a celor cu boli care au, printre altele, ca efect o imunitate extrem de scazuta. Pentru astfel de persoane, orice infectie, oricat de mica, poate fi fatala. De aceea, este indicat sa purtam acest tip de acoperitori pentru incaltaminte.
Pe langa acestea, personalul medical trebuie sa aiba manusi de unica folsinta. Pana la urma, mainile trebuie protejate cat se poate de mult. Pe maini traiesc un numar impresionant de bacterii. Nu este suficient sa ne spalam pe maini ca sa consultam un pacient. Desigur, spalatul pe maini previne aparitia a peste 200 de boli insa, un medic este mult mai expus la astfel de riscuri. De aceea, pentru siguranta lui dar si a pacientilor, manusile sunt extrem de importante in actul medical.