Este anul 2017 şi cu siguranţă mulţi deţinători de website-uri nu şi-au actualizat anul de Copyright din footer-ul site-ului. Mulţi dintre noi nu oferim atenţia necesară detaliilor din site-urile noastre.
Există mai multe tipuri de oameni care îţi accesează site-ul. Este acel tip de oameni care intră direct pe pagina din site-ul tău de care au nevoie şi apoi te contactează direct şi mai există acel tip de oameni care citesc toate informaţiile de pe website-ul tău de sus până jos şi sunt foarte atenţi la detalii.
În general un website trebuie construit pentru toate tipurile de potenţiali clienţi. Asta înseamnă ca în momentul în care construieşti un website să te gândeşti şi să fii atent la toate detaliile.
Footer-ul, partea de jos a unui website este foarte importantă. Acesta poate fi format din mai multe secţiuni, precum cea în care mai este adăugat o dată meniul site-ului, informaţii de contact şi altele, însă o parte este obligatorie, şi anume cea de copyright în care sunt incluse drepturile de autor, numele site-ului şi anul curent.
Poate deveni destul de copleşitor să accesăm în fiecare an footer-ul site-ului şi să modificăm anul curent, însă este un detaliu pe care mulţi oameni pun accent, iar dacă acel an nu este modificat, consideră că website-ul tău nu este actualizat şi nu merită să fie accesat. Strict în această privinţă îmi doresc să te ajut oferindu-ţi o alternativă la editarea anului din footer, şi anume adăugarea unui an dinamic în footer.
Ce este un an dinamic în footer şi cum se introduce?
Te-ai uitat vreodată la un website şi te-ai întrebat dacă mai funcţionează? Poate păreau câteva lucruri care ar fi putut fi actualizate în website, dar observi ulterior că anul de copyright din footer este foarte vechi, aşa că presupui că site-ul e mort aşa că ar trebui să mergi mai departe.
Desigur, s-ar putea ca deţinătorul site-ului să fi uitat să actualizeze anul din footer. Acest lucru se întâmplă foarte frecvent, mai ales pentru site-uri mai vechi. Pentru a te asigura că anul din footer-ul site-ului tău este actualizat la timp, cel mai bine este să laşi computerul să se ocupe de asta. Foloseşte-te de unul dintre codurile pe care ţi le-am inserat mai jos şi copie-le în funcţie de cum ai nevoie pe site-ul tău.
Cod de JavaScript pentru un an dinamic în footer
Acesta este un cod pur JavaScript, ceea ce înseamnă că îţi va reîmprospăta anul din footer în funcţie de setările de timp ale calculatorului utilizatorului care îţi accesează site-ul. Copie codul de mai jos unde ai nevoie ca textul dinamic să apară în footer.
<script type="text/javascript">
document.write(new Date().getFullYear());
</script>
Vei obţine:
Dacă ai nevoie de mai multe informaţii în footer, iată un cod pe care poţi să-l personalizezi:Dacă doreşti mai multe detalii în footer, foloseşte ceva de genul:
© 2010<script>new Date().getFullYear()>2010&&document.write("-"+new Date().getFullYear());</script>, Nume Firmă.
Vei obţine: © 2010, Nume Firmă.
Din cauza faptului că JavaScript funcţionează pe browser-ul utilizatorului depinde de setările acestuia, dar în majoritate cazurilor rezultatul este cel corect.
Cod de PHP pentru un an dinamic în footer
Iată acelaşi PHP pe care-l poţi folosi pe partea de server. Foloseşti WordPress? Caută fişierul „footer.php” în editorul de teme şi adaugă acest cod acolo. (găseşti aici video-uri ce te vor ajuta să modifici footer-ul în WordPress dacă nu ai făcut-o niciodată până acum).
<?php echo date("Y"); ?>
Vei obţine:
Dacă doreşti mai multe detalii în footer, foloseşte ceva de genul:
© <?php $fromYear = 2008; $thisYear = (int)date('Y'); echo $fromYear . (($fromYear != $thisYear) ? '-' . $thisYear : '');?> Nume Firmă.
Vei obţine: © 2008, Nume Firmă.
Întrucât PHP funcţionează la nivel de server, va afişa anul curent în care este configurat serverul.
Eu, unul folosesc codul de JavaScript adăugat în partea de footer a temei.