Întotdeauna se ivește o ocazie să oferi un cadou, dar sarcina de a alege cel mai potrivit cadou pentru o anumită ocazie poate fi foarte copleșitoare. În momentul în care reușești oferi cadoul potrivit, cu siguranță nu vei fi uitat.
Sezonul sărbătorilor e tot mai aproape și nevoia de cadouri e tot mai mare. Deși de cele mai multe ori este o bucurie să oferi cadouri persoanelor iubite, nu este nici un dubiu că poate fi o sarcină foarte copleșitoare. Nu este deloc ușor să găsești cadoul potrivit pe care să-l oferi.
Cadouri pentru bărbați
Cea mai recentă aniversare pe care am avut-o a fost ziua de naștere a unui prieten apropiat și singurul lucru care m-a salvat a fost categoria de cadouri pentru bărbaţi pe mindblower.
Pentru cine nu știe cine sunt cei de la MindBlower și ce fac, ei se descriu astfel:
„Când oamenii caută un cadou bun pe ultima sută de metri, suntem aici să-i ajutăm. Fie că e vorba de un cadou pentru o zi de naştere, aniversare de relaţie sau căsătorie, un cadou corporate, cadouri de Crăciun, de Ziua Mamei sau de Ziua Îndrăgostiţilor, suntem aici să-i ajutăm.
Clienţii noştri sunt, de fapt, prietenii noştri şi ne bucurăm grozav că am creat o comunitate atât de specială, formată din oameni-dăruitori, atenţi la cei din jurul lor. Împreună facem deja lumea mai bună şi mai fericită. Aceasta e magia MindBlower.”
Cum ne ajută psihologia să alegem cadoul perfect
În timp ce cercetările s-au concentrat adesea pe beneficiile dăruirii pentru cel care dă, există în mod clar beneficii pentru primitori, chiar și dincolo de beneficiile de a primi ceva de care ați putea dori sau aveți nevoie. Alegerea tipului potrivit de cadou poate crește sentimentele de apreciere, care la rândul lor ajută la consolidarea și construirea unor relații importante. De fapt, aceasta este adesea problema: uităm că scopul unui dar este de a consolida o relație.
Acum, unele cercetări recente oferă îndrumări despre cum să oferi un cadou care maximizează fericirea celui care primește și favorizează relații mai strânse. Iată câteva dintre descoperirile cheie și ce înseamnă să găsești cadoul potrivit pentru oamenii importanți din viața ta.
1. Vă faceți mai puține griji cu privire la cheltuială sau calitate – și mai mult cu privire la caracterul practic
Ai crede că, cu cât cheltuiești mai mult pentru un cadou, cu atât cineva l-ar putea aprecia mai mult. Dar unele cercetări noi sugerează că mai mult caracterul practic al unui cadou contează.
Într-un studiu recent, cercetătorii au efectuat experimente în serie privind cât de aproape s-a simțit un destinatar de cadouri de o persoană care dă un cadou – fie o cunoștință, fie un prieten apropiat – după ce a primit un cadou atractiv versus un cadou practic. Tipurile de cadouri luate în considerare în experimente au inclus lucruri precum pixuri (un stilou de înaltă calitate care era oarecum greu și nepractic față de un stilou obișnuit care era ușor de transportat) sau certificate cadou de restaurant (la un restaurant la modă, dar îndepărtat, față de un pix obișnuit). dar restaurantul din apropiere). În unele cazuri, participanții și-au amintit un cadou pe care l-au primit de fapt; în alte cazuri, își imaginau că primesc un astfel de cadou.
În fiecare caz, oamenii se simțeau mai aproape de cineva care le dădea un cadou mai folositor decât unul care părea mai chic. Deși ar putea părea că costul perceput al cadoului ar fi făcut o diferență în apropiere, nu a schimbat rezultatul atunci când cercetătorii le-au spus participanților că cele două articole au același preț. Această descoperire reflectă cercetările anterioare, care au descoperit că a oferi un cadou scump nu este neapărat calea către inima cuiva.
2. Alegeți un cadou care aduce satisfacție pe termen lung, mai degrabă decât entuziasmul inițial
Ai dat vreodată o jucărie copilului tău doar pentru a-l vedea abandonând-o în aceeași zi? S-ar putea să fi fost atât de concentrat să anticipezi entuziasmul lui la deschiderea prezentului, încât ai neglijat importanța de a găsi un cadou care să aducă mai multă fericire în timp.
Într-o serie de experimente, cercetătorii au analizat modul în care anticiparea răspunsului cuiva la un cadou a determinat alegerile pentru cadouri în diferite circumstanțe. În toate cazurile, donatorii au avut tendința de a alege cadourile în funcție de faptul că au crezut sau nu că cadourile îi vor uimi pe destinatari, mai degrabă decât să se gândească la fericire în timp.
De exemplu, într-un experiment, participanții bărbați au ales un cadou mai strălucitor de Ziua Îndrăgostiților, cum ar fi o duzină de trandafiri roșii, în locul unuia mai satisfăcător, ca o plantă de trandafir în ghiveci cu boboci pe cale să se deschidă – în ciuda preferințelor destinatarilor, care erau adesea mai amestecate. De ce ar fi asta? Potrivit cercetătorilor, cei care dăruiau păreau să fie interesați să provoace surpriză sau bucurie de la primitori, poate pierzând legătura cu beneficiile pe termen lung ale unui cadou – plăcere în timp, nu doar pe moment.
Aceste descoperiri sugerează că atunci când selectăm un cadou, ar trebui să avem grijă să ne concentrăm mai puțin pe crearea unei stropi emoționale și mai mult pe găsirea unui cadou care continuă să ofere.
3. Oferă cuiva ceea ce a cerut
Ai putea crede că, cadourile surpriză îți vor încânta prietenii și familia, dar, nu, cercetările sugerează contrariul: ei preferă să primească cadouri pe care le-au cerut.
Într-o serie de experimente, cercetătorii au descoperit că donatorii aveau tendința de a trece cu vederea listele de cadouri sau cererile de cadouri, crezând că orice cadou ar fi la fel de apreciat de către primitori. La rândul lor, destinatarii au preferat cadourile pe care le-au cerut, ceea ce sugerează o nepotrivire a așteptărilor care ar putea afecta relațiile.
Au existat totuși câteva nuanțe interesante în această cercetare. Când oamenii au solicitat un cadou mare, mai degrabă decât o serie de cadou mai mici – așa cum ați putea vedea într-un registru – donatorii au avut mai multe șanse să contribuie la acel cadou. În plus, deși donatorii au crezut că un cadou în bani nu ar fi binevenit, destinatarii au apreciat de fapt cadoul de bani.
Desigur, donatorii nu ignoră intenționat dorințele oamenilor fără niciun motiv – probabil că ei semnalează că se simt suficient de apropiați de un destinatar pentru a nu trebui să li se spună ce cadouri să cumpere. Din păcate, acest tip de citire a minții se poate rătăci – și într-adevăr ar putea fi mai bine doar să onoreze cererile oamenilor.
4. Este bine să oferi experiențe
Știința a arătat că oamenii tind să fie mai fericiți atunci când primesc cadouri care implică experiențe mai degrabă decât cele materiale. Dar când să oferi experiențe poate depinde de context.
Un studiu a constatat că atunci când nu vă simțiți foarte aproape de un destinatar, este mai probabil să alegeți un cadou material. Acest lucru ajută la ameliorarea anxietății legate de a face o alegere greșită, deoarece alegerea unei experiențe pentru cineva este mai personală și implică mai multă apropiere. Dar, pentru intimii tăi, probabil că te va apropia și mai mult dacă alegi o experiență puțin extraordinară.
Într-un studiu recent, participanții au fost rugați să-și ghicească propriile reacții la angajarea într-o experiență extraordinară față de o experiență de zi cu zi pentru a vedea cum le-a afectat sentimentul de apropiere față de o cunoștință sau un prieten apropiat. Exemplele au inclus lucruri precum cumpărături pentru hârtie igienică neagră (extraordinară!) versus albă (obișnuită) sau cumpărături pentru becuri uimitoare pentru un eveniment de vacanță față de cumpărături pentru becuri obișnuite pentru o reședință. Cu alte cuvinte, activitățile „extraordinare” nu au fost uluitoare, ci doar puțin neobișnuite.
Cercetătorii au descoperit că implicarea în experiențe mai extraordinare a adus mai multe sentimente de apropiere participanților, probabil pentru că aceste tipuri de experiențe le-au atras mai mult atenția.
Desigur, experiențele din acest experiment nu au fost cadouri. Și au fost experiențe împărtășite, ceea ce probabil crește intimitatea mai mult decât o experiență neîmpărtășită. Cu toate acestea, aceste constatări se potrivesc bine cu alte studii care au descoperit că noutatea este benefică în relațiile angajate și pot oferi un indiciu despre cum să faci cadourile de experiență mai eficiente.
5. Nu oferi cadouri persoanelor care nu și le doresc
Te poate surprinde să știi că oferirea de cadouri nu este întotdeauna un lucru pozitiv. Un receptor care crede că intențiile celui care dăruiesc sunt de folos sau vizează crearea unui sentiment de îndatorare nu va simți prea multă bucurie sau recunoștință față de cel care dă. Nici măcar un cadou atractiv nu îi va mișca.
Desigur, donatorii nu sunt singurii responsabili pentru ca schimburile de cadouri să fie pozitive. Destinatorii au un rol de jucat, de asemenea, în cât de dispuși sunt să accepte cadouri și să nu refuze plăcerea de a oferi unui dăruitor. De fapt, un studiu recent sugerează la fel de mult: disponibilitatea de a accepta un cadou poate fi mai importantă pentru fericirea unui primitor decât valoarea cadoului sau modul în care percep intențiile celui care le dă.
Ce înseamnă asta pentru cei dintre noi care facem schimb de cadouri? Noi, cei care dăruim, ar trebui să verificăm dacă motivele noastre sunt pure și că facem tot ce putem pentru a ne asigura că, cadourile sunt dorite. Deși aceasta poate fi mai puțin o problemă în familiile cu tradiția de a oferi cadouri, ar putea fi ceva de luat în considerare între prieteni sau colegi. Și, pentru destinatari, înseamnă a fi deschis și la bucuriile de a primi.
Deci, pe scurt, încercați să oferiți cadouri care să vă hrănească relațiile. În loc să ne concentrăm pe propria noastră bucurie de a oferi cadouri, putem lua în considerare ceea ce dorește un destinatar și alegem în consecință. Alegerea de cadouri care sunt utile, experiențiale sau dorite sau care continuă să ofere — fără a fi atașate — îi va face probabil pe cei de pe lista ta să se simtă mai fericiți, recunoscători și mai aproape de tine.
Articol redactat și publicat pentru SuperBlog 2022
1 Comment