Când devii părinte, automat casa ta se va umple de jucării. O parte le vei cumpăra tu, o parte le vei primi cadou, iar când copilul va crește își va alege singur jucăriile preferate. În toată această abundență, este important să îți păstrezi luciditatea și să înveți să alegi doar ce este benefic pentru cel mic.
Alegerea jucăriilor adecvate pentru vârsta și nivelul de dezvoltare al copilului nu are legătură doar cu abilitatea lui de a se juca cu ele, ci ține și de siguranța lui. Din acest motiv, cumpărarea unor jucării va fi extrem de distractivă dar, în același timp, destul de complicată.
Dacă vrei să mergi la sigur, optează pentru jocuri educative 2 ani care sunt alegerile ideale pentru copiii în plin proces de dezvoltare. O jucărie adecvată vârstei îl încurajează pe copil să o folosească și îl provoacă să folosească și să îmbunătățească una sau mai multe abilități importante. Atunci când jucăria este prea greu de folosit ori nu oferă nicio provocare, copilul tău se va plictisi sau va deveni frustrat.
- Jucăriile ar trebui să aibă o valoare educațională, adică să-l învețe pe cel mic cum să gândească ori cum să rezolve probleme. Exersarea diverselor abilități, de la motricitate fină la gândirea creativă, este un alt avantaj pe care trebuie să îl iei în considerare.
- Jucăriile trebuie să fie sigure, din acest motiv trebuie să citești cu atenție eticheta și recomandările producătorului, înainte de a le oferi copilului să se joace cu ele. Deoarece jucăriile sunt supuse la multă presiune și agresiuni din partea celui mic de-a lungul timpului, ele trebuie să fie rezistente, astfel încât să nu existe riscul unor bucăți rupte sau părți lipsă. Referitor la greutate, nu uita că jucăriile pot fi scăpate din mână și de cele mai multe ori aterizează pe degetele de la picioare. De asemenea, evită jucăriile care au în componență obiecte mici cum sunt nasturii sau capsele, ori panglici sau alte șnururi ce pot constitui pericol de sufocare.
- Un alt atribut al jucăriilor se referă la posibilitatea de a fi spălate și dezinfectate. Deoarece copilul mic bagă tot în gură, jucăriile pot deveni un adevărat focar de germeni și bacterii care pot reprezenta un potențial pericol. Dacă alegi jucării realizate din materiale lavabile sau care rezistă la dezinfectări, atunci vei sta fără griji din acest punct de vedere.
- Jucăriile sunt amuzante, dar ele ar trebui să stimuleze cel puțin unul dintre simțurile copilului. Jucăriile senzoriale au efect pozitiv asupra văzului, auzului, simțului tactil sau chiar a gustului. În plus, ele pot contribui la dezvoltarea unor abilități cum este coordonarea mână-ochi.
- Jucăriile adecvate vârstei trebuie să fie ușor de utilizat de copil, fără intervenția majoră a unui adult. Copilul trebuie să fie capabil să se joace singur, alfel jucăria își pierde orice valoare de amuzament. Rezultatul va fi dezinteresul celui mic pentru ea, astfel încât vei ajunge la concluzia că ai dat banii degeaba.
- Uneori, cu cât o jucărie este mai simplă, cu atât va fi mai atractivă. Marele avantaj este că va pune la încercare imaginația copilului, care va trebui să găsească alte metode mai creative de a se juca cu ea. În plus, jucăriile simple sunt de obicei mai durabile și oferă mai multă versatilitate.
- Nu în ultimul rând, jucăriile pe care i le oferi copilului tău trebuie să fie variate. Asta înseamnă că înainte de a cumpăra orice jucărie nouă, să faci un mic inventar al celor pe care le aveți deja acasă. Nu vrei să constați că aveți 3 bucătării în miniatură ori 4 mașinuțe de salvare, dar nici măcar un set de cuburi de lemn.