Dormitorul reprezintă un spaţiu intim al casei, în care te retragi pentru a-ţi reîncărca bateriile după fiecare zi. Odihna este termenul cheie care trebuie să caracterizeze atmosfera din această cameră. Pentru a avea parte de relaxare trebuie ca dormitorul să fie amenajat în acest sens. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obţii cea mai bună calitate a somnului în cea mai liniştită cameră ca locuinţei tale.
Elimină ecranele
Telefonul mobil şi televizorul pot fi cei mai mari duşmani ai somnului tău. În primul rând creează dependenţă. În al doilea, lumina albastră a ecranelor are legătură cu întârzierea somnului, care capătă astfel o calitate precară şi te face să te trezeşti mai obosit. Din acest motiv, medicii recomandă să lăsăm telefonul în altă cameră, iar televizorul să fie instalat în living. Astfel, dacă preferi să vizionezi un film sau să urmăreşti o emisiune înainte de somn, o poţi face în camera de zi, în stare de veghe, nicidecum în pat, moţăind. Cea mai bună metodă pentru a adormi cu linişte în gânduri este să ai pe noptieră o carte bună, pe care să o citeşti până vine momentul somnului.
Atenţie pe ce dormi…
Unul dintre elementele a căror importanţă e de multe ori ignorată în dormitor este chiar salteaua. Dacă ai calcula timpul petrecut în pat, ai ajunge la concluzia că îţi ocupă cel puţin o treime din fiecare zi. Întrucât materialele folosite pentru confecţionarea saltelei influenţează odihna de care ai parte, ai toate motivele să investeşti în produse de cea mai bună calitate. Tot la fel de importantă este şi lenjeria de pat. Bumbacul este un material excelent din acest punct de vedere, deoarece permite corpului să respire indiferent de anotimp. Alege produse adaptate fiecărui anotimp, pentru a-ţi oferi răcoare în timpul nopţilor calde de vară şi căldură pe timp de iarnă.
… şi pe ce calci
Tot în categoria decoraţiunilor care îţi oferă deopotrivă confort şi un aspect plăcut al camerei se numără şi covoarele. În funcţie de stilul în care ai amenajat dormitorul poţi alege un covor mare care îmbracă întreg spaţiul, varianta cu două treimi din pat acoperit pe pardoseală sau traverse în două sau trei laturi ale patului, pe care calci când te ridici. Este important ca prima senzaţie pe care o ai sub picioare atunci când te trezeşti să fie una plăcută, aşadar alege covoare pufoase la preţuri excelente, care să-ţi relaxeze tălpile de îndată ce le atingi.
Ajustează lumina
Lumina este un inhibitor natural al melatoninei, hormonul care produce somn. Cu cât eşti expus la o intensitate mai mare înainte de a adormi, cu atât se va amâna momentul somnului. Trebuie să tratezi lumina artificială la fel ca pe cea solară: cu cât este mai puternică, cu atât este mai greu de suportat. Aşadar, un întrerupător cu reglarea intensităţii este cea mai bună soluţie. Partea bună a acestui principiu este că dimineaţa lumina puternică îi transmite creierului tău mesajul că perioada de odihnă s-a încheiat şi îş pregăteşte pentru o nouă zi.
Renunţă la dezordine
Starea de dezordine care te înconjoară în dormitor se va transmite în subconştient. Dacă ai dificultăţi în a ajunge la pat din cauza hainelor, jucăriilor şi a altor obiecte aruncate pe jos, nu trebuie să te mire dacă nu poţi adormi. În plus, dezordinea favorizează apariţia prafului, pe care noaptea rişti să-l inspiri şi să ajungi la sforăit, apnee în somn şi alergii. Curăţenia în dormitor se menţine prin eforturi mici, dar constante. Decorează camera cu minimul de obiecte necesare şi aşază-le pe toate la locul lor în fiecare seară. Foloseşte sisteme de depozitare eficiente, închise, nu la vedere.
Dormitorul trebuie să fie oaza ta de linişte şi relaxare în fiecare zi. Felul cum mobilezi, decorezi şi luminezi această cameră are impact asupra calităţii somnului.