Cămara este un spațiu pentru depozitare cu statut special, putând fi considerată magazia de alimente a fiecărei gospodării. Este important ca o cămară să fie bine aprovizionată, în special în perioada de toamnă iarnă, când ingredientele proaspete pentru mâncare sunt mai greu de găsit.
Lista alimentelor care trebuie să se afle permanent în cămară este una destul de stufoasă, de aceea există riscul să îți scape câte ceva din vedere când îți faci aprovizionarea. Pentru a ți le fixa mai bine în minte, îți prezentăm și noi o listă cu alimentele esențiale care nu ar trebui să lipsească din cămară.
Conserve de fructe și legume
Bulionul este unul din ingredientele de bază pentru gătit și de aceea l-am menționat în capul listei. Dacă în timpul verii mai poate fi înlocuit cu sucul de roșii proaspete, în sezonul rece, bulionul este indispensabil. Gogoșarii și castraveții în oțet intră tot în categoria conservelor, ca și compoturile de fructe, gemurile și dulcețurile.
În general, aprovizionarea cu conserve de legume și fructe se face toamna, iar rezerva trebuie să țină cel puțin până primăvara, dat ideal este să reziste până toamna următoare.
Zahăr
Deși blamat de nutriționiști și medici pentru că n-ar fi cel mai sănătos aliment, zahărul este un alt ingredient care nu trebuie să lipsească din cămară. Dulcețurile și compoturile de care tocmai am amintit nu pot fi preparate fără zahăr, la fel și prăjiturile dar și o serie de alte mâncăruri.
Este recomandat ca în cămară să ai mai multe tipuri de zahăr, mai precis zahăr alb, zahăr brun, zahăr pudră, zahăr vanilat dar și zahăr cubic. Important este să fie folosit și consumat în cantități moderate, iar in acest mod nu va avea nici un efect nociv asupra sănătății.
Făină
Făina este indispensabilă mai ales în perioada celor două sărbători importante de peste an – Paștele și Crăciunul. E de neconceput un Paște sau un Crăciun fără cozonac, iar cozonacul e de neconceput fără făină. Totuși, ai nevoie de acest ingredient și în restul anului, pentru că făina se folosește și pentru plăcinte, gogoși, prăjituri sau pâine de casă. De asemenea o regăsim și în rețeta unor feluri de mâncare precum ciulamaua, șnițelele sau cașcavalul pane.
Mălai
Mămăliga este un aliment foarte popular în bucătăria românească, iar ingredientul de bază este mălaiul. O mămăligă este bine venită oricând putând fi combinată cu o serie de alte mâncăruri. Peștele se consumă preponderent cu mămăligă, însă aceasta se potrivește de minune și cu sarmale, tochitură, tocănițe sau brânză cu smântână.
Mălaiul poete fi folosit și pentru a prepara turte, dar și pentru a prăji peștele, care capătă astfel o crustă mai crocantă și merge mai bine cu mămăligă.
Ulei și oțet
Folosite în egală măsură pentru gătit dar și pentru salate, aceste două ingrediente completează lista alimentelor care nu au voie să lipsească din cămară. În variantele, clasice uleiul este din floarea soarelui iar oțetul din vin, însă rezerva din cămara ta nu trebuie să se rezume doar la atât. Nu uita de uleiul de măsline, considerat cel mai sănătos din gamă, dar și de alte sortimente precum uleiul de rapiță, de porumb sau de palmier. În același timp, poți găsi și oțet de mere, vișine și alte fructe, fiecare sortiment cu o aromă aparte.
Condimente
Condimentele trebuie să aibă rezervat un raft special în cămară, dată fiind diversitatea lor. Sarea și piperul sunt cele mai cunoscute, iar acestora li se adaugă boiaua dulce și iute, cimbrul, coriandrul, rozmarinul și multe altele, cu arome din cele mai diverse.
Prin urmare, atunci când te mai duci la piață sau la supermarket, asigură-te că ai aceste alimente în cămară! În cazul în care nu le-ai reperat, trebuie să le treci imediat pe lista de cumpărături, pentru că fără ele nu se poate.