Sunt multi cei care considera ca evaluarile imobiliare sunt necesare doar pentru acordarea creditelor ipotecare. Cu toate acestea, exista si numeroase avantaje care rezulta din evaluarile imobiliare efectuate la vanzarea unui imobil. Care sunt acestea veti putea afla din randurile urmatoare.
Procesul de vanzare se desfasoara mai rapid
Chiar si site-urile imobiliare ofera vanzatorilor recomandarea de a apela la serviciile unui evaluator profesionist inainte de a publica anuntul de vanzare. Motivul este unul simplu: parerea unui expert conteaza foarte mult.
Cu cat estimarea valorii locuintei este realizata mai corect, cu atat si proprietarul care vinde va putea solicita o cotatie de pret bine fundamentata. Avand aceste informatii concrete, va putea de asemenea negocia cat mai aproape de realitate pretul unei chirii, spre exemplu.
De cele mai multe ori proprietarii aleg sa stabileasca singuri pretul locuintei pe care isi doresc sa o vanda, insa o asemenea decizie poate fi, din pacate, eronata. Fara cunostinte exacte si experienta in domeniu, pretul poate fi stabilit dupa criterii subiective. Acest lucru poate sa duca la o incetinire considerabila a procesului de vanzare, pentru ca un pret mult prea ridicat va tine la distanta eventualii cumparatori, iar unul mult prea scazut va face acelasi lucru, intrucat poate da de banuit.
Ce elemente se iau in calcul la realizarea unei evaluari?
Exista numeroase aspecte de care trebuie sa se tina cont atunci cand se doreste realizarea unei evaluari corecte. Printre cele mai importante aspecte se numara astfel pozitionarea, accesibilitatea si lichiditatea zonei.
Pentru ca valoarea proprietatii ce urmeaza sa fie vanduta sa fie cat mai aproape de cea reala, se poate realiza inclusiv o evaluare de risc la eventuale dezastre naturale. Alte aspecte determinante pentru realizarea unei evaluari se refera la suprafata imobilului, structura, vechimea, facilitatile din zona, dar si infrastructura.
De regula, evaluatorul solicitat pentru efectuarea acestui serviciu va tine cont si de locuintele similare din vecinatate, de preturile la care au fost acestea vandute in ultimii ani; va avea de asemenea in vedere si facilitatile de care dispuneau respectivele locuinte.
Un hipermarket sau o unitate de invatamant aflata in apropiere pot ridica destul de mult pretul unei locuinte, insa un simplu proprietar poate sa nu tina cont de acest aspect atunci cand decide sa stabileasca pretul pe cont propriu.
De asemenea, pentru ca totul sa fie realizat “ca la carte”, proprietarul va trebui sa puna la dispozitia evaluatorului toata documentatia care reflecta situatia juridica a proprietatii pe care urmeaza sa o vanda. Este vorba in acest caz de actele cadastrale, cartea tehnica a constructiei si certificatul energetic, printre altele.
Finisajele, aspectul, igienizarea si izolarea termica a locuintei pot constitui de asemenea elemente care au influenta in stabilirea pretului.
Prezenta unei evaluari imobiliare efectuate de o persoana autorizata poate sa ofere si un plus de incredere celui care va cumpara locuinta in cauza – va sti ca toate aspectele au fost bine cantarite si ca estimarea valorii a fost facuta de un profesionist in domeniu.
Pe final, va ofer si o recomandare, in cazul in care aveti nevoie de serviciile unui evaluator: accesati www.evaluari24.ro si solicitati o oferta.