Fiecare cetățean are dreptul să reacționeze independent, prin mijloace legitime, la încălcarea libertăților și drepturilor sale.
Într-un proces penal, fiecare persoană are dreptul să fie reprezentat de un avocat sau sa i se ofere unul din oficiu, în cazul în care nu-și permite plata serviciilor unui avocat. În plus, instanța judecătorească și organul de urmărire penală sunt obligate să asigure celor care participă la procesul penal deplina exercitare a drepturilor lor procesuale.
Avocatul, apărător legitim al drepturilor și libertăților omului
Exercitarea profesiei unui avocat presupune asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau a celor juridice în faţa instanţelor autorităţii judecătoreşti şi a altor organe de jurisdicţie, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor şi instituţiilor publice. Tot el își reprezintă clientul în faţa altor persoane fizice sau juridice, care au obligaţia să permită şi să asigure avocatului desfăşurarea nestingherită a activităţii sale, în condiţiile legii, libertății sale, cât și a drepturilor. Pe tot parcursul procesului, inculpații au dreptul la un avocat, însă nu doar în fața judecătorului, ci în toata faza de urmărire penală, încă de la momentul debutului.
În plus, rolul unui avocat Cluj sunt din alt oraș este foarte important, acestea fiind activ în timpul efectuării actelor de urmărire penală, apără clientul, indiferent dacă acesta este sau nu persoana vătămată, suspectă sau inculpată.
Mai mult decât atât, pe tot parcursul procesului penal rolul avocatului poate determina și creșterea responsabilității acestuia față de clientul său. Acest lucru duce la necesitatea participării unor avocați care au mai avut spețe similare. Orice avocat trebuie să fie în permanență la curent cu noile reglementări și dispoziții legale pentru a-și putea apăra clientul indiferent de poziția acestuia.
Beneficiile pe care le aduce un avocat în faze de urmărire penală
Avocat Pop Roxana, cu pagina de prezentare roxanapop-law.ro, explică faptul că potrivit art. 336-339, art. 95 alin 1 din Codul de procedură penală, orice avocat are dreptul de a formula o plângere, iar procurorul ierarhic este obligat să rezolve plângerea ca mai apoi să comunice soluția. Aceasta se comunică în cel mult 48 de ore. Această plângere se referă la măsurile de urmărire penală ce au fost dispuse de organul de cercetare penală.
În plus, avocatul este prezent la efectuarea actului de urmărire penală și are dreptul și la semnătură.
Pe tot parcursul urmăririi penale, avocatul trebuie să îi fie adus la cunoștință ora și data efectuării actului de urmărire penală, cât și a audierii realizate de către judecător. După acest lucru, se încheie și un proces verbal. Avocatul asistă și efectuează orice act de urmărire penală, excepție fac cele de cercetare ori de supraveghere.
Roxana Pop mai explică faptul că, în cazul reținerii, avocatul are dreptul de a comunica direct cu inculpatul sau suspectul – după caz – însă în condiții care să asigure confidențialitatea.
În plus, persoana care a fost reținută poate lua legătura cu avocatul, cu respectarea măsurilor de supraveghere vizuală, însă trebuie să i se asigure confidențialitatea. Convorbirile dintre avocat și inculpat nu trebuie să fie înregistrate sau interceptate.
Pentru mai multe detalii cu privire la acest aspect, puteți lua legătura cu avocat Roxana Pop.
Date de contact:
av.roxana.pop@gmail.com