Dacă dorești să scapi de rutina cotidiană și vechile obiceiuri, dacă dorești să fii față în față cu tradițiile și stilurile de viață de mult uitate în alte zone ale lumii, Bucovina este locul perfect în care să vii.
Oricând simți nevoia să experimentezi ceva nou, poți să faci o călătorie în trecut. Daca dorești să știi modul în care oameniii obișnuiau să trăiască, să afli mai multe despre credința lor și să vezi ce apreciază cu adevărat, te invit în Bucovina.
Bucovina este cea mai atractivă și vizitată zonă turistică din România. Nu este de mirare că această zonă este faimoasă în jurul lumii și că a câștigat în anul 1975, premiul internațional Pomme d’Or. Monumentele arhitecturale ce datează de secole în urmă împreună cu frescourile din această zonă ale țării au fost listate de UNESCO printre monumentele de artă universale.
Frescourile mănăstirilor pictate în Nord sunt unele dintre cele mai pitorești comori ale României. Plasate în priveliști minunate, înconjurate de munți în sate cunoscute după modul tradițional de a-și purta viața. Fiecare frescă spune o poveste biblică diferită prin intermediul pereților săi pictați în interiorul și exteriorul mănăstirilor, de asemenea și pe tavanul din interior al acestora. Scenele ilustrate afișează rugaciuni, episoade ale imnurilor sacre și teme precum judecata de apoi, toate în imagini colorate și bogate ale evangheliștilor, filizofilor, martirilor, îngerilor și demonilor.
Dacă deja te-am convins să faci o călătorie în această parte a României, îți recomand să te cazezi în micul oraș Rădăuți. Vei vedea că de la hotel Rădăuți vei avea acces la toate obiectivele turistice din zona Bucovinei, fiind oarecum în centrul acestora și având cale ușoară către oricare dintre mănăstirile pe care dorești să le vezi și nu numai.
Dacă încă nu te-ai convins cât este de interesantă Bucovina, îți prezint câteva informații în detaliu despre mănăstirile faimoase în zonă:
Mănăstirea Voroneț
Mănăstirea Voroneț, „Capela Sixtină din Est”, a fost construită în 3 luni și 3 săptămâni în anul 1488 de către Ștefan cel Mare și pictată pe exterior în timpul conducerii prințului Petru Rareș. Sute de picturi, de la copilul fragil, simbolul sufletului în scena Judecății de Apoi, până la imensa compoziție a copacului lui Jesse, totul este dezvoltat într-o explozie de albastru. Această nuanță de culoare este denumită Albastru de Voroneț, o definiție artistică inclusă astăzi în publicările artei internaționale, lângă verde Veronez și roșu Titian. Voroneț reprezintă o nouă față a operei Bizantine.
Mănăstirea Sucevița
Înconjurată de scene muntoase blânde, Sucevița pare a fi o cetate puternică din piatră cu turnuri masive, contraforturi și drumuri. Zidurile Suceviței datează încă din secolul al 16-lea și țin în ele povești și legende, precum cea a unei femei care a cărat piatră pentru 30 de ani cu boul din care mănăstirea a fost construită. În memoria acelei femei care a muncit pentru 30 de ani, capul acesteia este cioplit în piatră neagră, ascuns pe jumătate în arcul de sprijin.
Acestea sunt doar 2 din nenumăratele mănăstiri pentru care Bucovina este faimoasă, dar nu am să te aglomerez cu prea mule informații ci îți voi stârni doar interesul astfel încât să vii singur să te convingi de toate acestea și multe altele despre care nu am vorbit.