Este aproape crăciunul și mulți dintre noi încă ne chinuim să alegem cel mai perfect cadou pentru un prieten sau o rudă. Ce își doresc? Ce au nevoie? Ce putem cumpăra? Unde găsesc cele mai bune cadouri crăciun?
Putem petrece ore întregi în magazine punându-ne aceste întrebări. Cu toate acestea există o altă modalitate de a alege cadoul perfect, însă implică schimbarea percepției asupra ceea ce înseamnă oferirea unui cadou.
Problema este că ne gândim la oferirea de cadouri ca și schimb de obiecte fizice. O alternativă folositoare este să te gândești la un cadou ca și la o modalitate de comunicare. Când oferi un cadou cuiva, ceea ce faci defapt este să vorbești cu acel cineva. Cumperi, faci sau descoperi un cadou care îi transmite ceva celui care îl primește. Aceștia primesc cadoul, iar dacă sunt perceptivi, înțeleg mesajul. Bineînțeles este evident, însă cumva uităm cum să alegem cadourile. Ne concentrăm prima dată pe obiect sau nevoie, apoi ne gândim la mesajul pe care îl transmite.
Poate ai realizat deja că, cadourile țin de comunicare, iar în momentul în care cineva îți oferă un cadou ești instant conștient de ceea ce spune. Unele cadouri comunică distanța, altele intimitatea. Unele spun „Iubesc creativitatea ta”, altele „Ar trebui să ai mai multă grijă de tine”. Unele te jignesc. Ceea ce cadourile comunică este automat atașat de prețul acestora sau de prestanța lor. Unele dintre cadourile pe care le-am apreciat cel mai mult au fost practic gratuit pentru cel care mi le-a oferit, dar a avut atât de multe lucruri de spus încât au primit imediat o valoare extraordinară pentru mine.
Dacă mergi pe această gândire în momentul în care alegi un cadou, atunci poți merge mai departe la alegerea cadoului perfect. Pune-ți această întrebare „Ce vreau să îi spun la această persoană?”, apoi mergi mai departe la „Ce pot să le ofer pentru a comunica aceste lucru?”. Acest lucru este opus la întrebarea mai comună „Ce pot să le cumpăr” și apoi „Ce părere vor avea despre asta?”.
Această metodă te va ajuta să alegi ceva deosebit și în același timp ceva cu însemnătate pentru cel care îl primește. Un cadou pe care l-am primit recent mi-a fost oferit ca rezultat a acestui tip de gândire. Iubita mea mi-a oferit 1 zi de libertate. Mi-a preluat toate responsabilitățile pentru o zi și m-a trimis într-o altă locație. A vrut să îmi spună cât de mult aprecia ceea ce am făcut și că înțlegea că responsabilitățile mele pot fi și o povară pentru mine câteodata. Acest lucru a ajutat-o să aleagă cadoul perfect, ce era pentru mine pur și simplu o pauză de la monotonia cotidiană.
Cadourile cu care venim când ne gândim la ele ca și modalitate de comunicare ar putea fi aceleași la care ne gândim în alte modalități. Diferența ar putea fi pur și simplu că ajungem la decizie mai repede și cu o siguranță mai mare că am ales cadoul potrivit pentru acea persoana.