O statistica ingrijoratoare ne precizeaza faptul ca media de varsta a rezidentilor din caminele de batrani din Romania este intr-o continua scadere.
Azilele de batrani nu mai sunt doar casa batranilor dar si al celor de varsta a doua sau chiar al tinerilor, nevoia de asistenta de viata pentru tineri si adulti fiind intr-o continua crestere atat in tara noastra cat si la nivel mondial. In mod traditional, o casa de batrani este o resedinta destina persoanelor batrane, care nu se mai pot ingriji singure, familia nu isi poate oferi timpul necesar de a oferi asistenta optima sau mai poate fi casa celor care se apropie de sfarsitul vietii lor.
Caminele de batrani este un topic care nu prea se doreste a fi discutat, dar adevarul este ca la un moment dat, un membru al familiei noastre ar putea ajunge intr-o astfel de facilitate iar decizia familiei in acest sens cu siguranta nu va fi una usoara. Totusi, atat timp cat vizitele sunt efectuata regulat iar ingrijirea este optima, caminele de batrani ar trebui sa fie o ultima solutie pozitiva. Conceptia generala este ca aceste institutii, de stat sau private sunt adapostul persoanelor care au o varsta de peste 65 de ani, dar, in ultimul deceniu a exista o tendinta de scadere a varstei in randul rezidentilor iar concluzia este ca din ce in ce mai multi pacienti tineri tind sa apeleze la un astfel de serviciu. Un exemplu este si azilul de batrani Domnesti din Bucuresti, care detine doua locatii, una in Ilfov iar alta in capitala iar cererile in acest sens sunt intr-o continua crestere. Pentru cei care privesc aceast subiect ca pe o afacere, acest trend poate fi un lucru imbucurator dar pentru populatia noastra este un fenomen extrem de ingrijorator care poate escalada daca autoritatile nu analizeaza corespunzator situatia si nu impune masurile necesare.
Pacienti tineri in azilele de batrani
Conform statisticilor, pacienti din caminele de batrani de pana la 65 de ani au crescut cu aproximativ 20% in ultimii 8 ani, iar aceste institutii sunt o alegere adecvata datorita costurilor si al serviciilor oferite. Marea majoritate sunt persoane cu tulburari psihice sau fizice, dar exista si rezidenti care abordeaza aceste institutii datorita faptului ca sunt singuri. O parte dintre azilele de batrani nu mai reprezinta doar alternativa mai ieftina a spitalelor, exista de asemenea si exemple unde oamenii aleg aceasta varianta pentru a socializa, pentru a cunoaste oameni noi, pentru a elimina singuratatea si tristetea.
Acest numar din ce in ce mai mare de persoane tinere si de varsta a doua care apeleaza la azilele de batrani are o serie de avantaje din punct de vedere financiar, cresterea asigurarilor de sanatate si a altor tipuri, un volum din ce in ce mai mare de medicamante vandute si mai multi rezidenti in caminele de batrani. Sa speram totusi, ca Statul Roman nu va trece cu vederea aceste aspecte si se va implica intr-un mod obiectiv in aceasta problema grava sociala. Si este o problem sociala, cu adevarat ingrijoratoare, deoarece daca se amesteca doua sau mai multe categorii de varste, ciocnirile si neintelegerile din aceste institutii sunt inevitabile. Desi tinerii sunt obijnuiti cu stresul din zilele noastre, depresia sau izolarea pe care un camin de batrani o poate oferi daca exista diferente atat de mari de varsta, va reprezenta cu singuranta un fenomen care poate capata conotatii ingrijoratoare.