Infecțiile respiratorii virale sunt frecvente iarna, atât copiii, cât și adulții au probleme cu nasul înfundat. Senzația apăsătoare și sufocantă poate să dispară dacă sunt folosite spray-uri nazale, dar dacă trece o perioadă mai mare de timp cu aceste simptome deranjante, ar trebui consultat un medic specialist.
Ziua, simptomele unui nas înfundat sunt supărătoare. Noaptea senzațiile sunt cu atât mai enervante, cu cât somnul este afectat. Congestia nazala în cazul copiilor este motiv de îngrijorare pentru părinți. În cazul adulților, simptomele de nas înfundat pot fi de multe ori iritante, apare blocajul nărilor și țesuturilor adiacente și o respirație dificilă. Puteți apela la medicamente pentru nas înfundat, pe care le găsiți în farmacii și care pot fi achiziționate fără prescripție medicală.
Senzația de uscăciune, lipsa de aer, secreții nazale, dureri la nivelul rădăcinii nasului și în jurul orbitelor, cefalee, lăcrimare abundentă sunt simptome ale nasului înfundat pe care cu toții le-am experimentat. Cauzele congestiei nazale sunt diverse.
Infecții
Pe lângă prezența congestiei nazale, în cazul infecțiilor, pot să apară starea febrilă și durerile în gât, iar uneori secreții nazale modificate. Nasul înfundat este un simptom comun, des întâlnit în situația gripei, răcelilor, virozelor, sinuzitelor, dar și în alte infecții prezente la nivelul căilor respiratorii superioare.
Alergii
Alergiile pot fi și ele cauza congestiei nazale. Numărul persoanelor alergice este în creștere, iar pe fondul alergiilor apar probleme respiratorii. Totuși, dacă nasul înfundat apare pe fondul alergiei, atunci mai sunt și alte simptome care atrag atenția: mâncărimea nazală și oculară, înroșirea ochilor.
Probleme structurale
Persoanele care au rinită alergică cronică, cele care au deviație de sept, polipi sau chiar tumori regăsite la nivelul mucoasei nazale, pot experimenta simptome de nas înfundat perioade îndelungate de timp.
Corp străin
Copiii sunt foarte inventivi și pot ajunge să introducă în nas mici componente ale unor jucării, motiv pentru care pot să aibă nasul înfundat. Nu încercați să scoateți corpul străin dacă nu se află la intrare în nas și este vizibil. În caz contrar riscați să îl împingeți mai adânc. Medicul va fi cel care vă va ajuta în rezolvarea acestei probleme.
Remedii pentru congestia nazală
1. Spray nazal
În faze incipiente ale congestiei nazale, atât medicul de familie, cât și farmacistul vor recomanda utilizarea unui decongestionant nazal ușor. Pentru copiii mici se utilizează serul fiziologic, în timp ce pentru cei trecuți de 4 ani se pot folosi spray-uri nazale special create pentru ei.
Adulții au la dispoziție o gamă largă de spray-uri nazale care îi pot ajuta să scape de nasul înfundat. Atenție însă, folosite mult timp, unele pot crea dependență. De aceea, chiar și în cazul adulților pot fi întrebuințate spray-uri nazale pentru copii, deoarece au conținut redus de substanță activă.
Și spray-urile cu apă de mare sunt indicate în situațiile descrise, dar și pentru igiena zilnică a căilor nazale.
2. Antihistaminice
Persoanele alergice care manifestă simptome de nas înfundat pot lua și un antihistaminic dacă ochii le sunt înroșiți, strănută des și au mâncărimi la nivelul nasului și al ochilor. Totul pentru o perioadă de 3 – 5 zile, după care este recomandat să se prezinte la medic.
3. Dezumidificator sau umidificator
Aerul prea uscat din casă poate avea efect negativ asupra respirației. Uscăciunea din locuință poate fi măsurată și controlată cu umidificatorul potrivit.
În același timp, un aer prea umed, favorizează apariția mucegaiurilor și a congestiei nazale. Și pentru această problemă există soluții: dezumidificatoarele de aer.
4. Băi calde și inhalații
Uneori o baie caldă poate fi ajutorul perfect. Relaxarea căilor nazale cu aburul cald poate fi soluția optimă pentru un somn liniștit și odihnitor.
Totodată, inhalațiile cu ceai de mușețel nu sunt doar un “leac băbesc”, aburii calzi ajutând la decongestionarea căilor nazale rapid, efectul calmant fiind de durată.
5. Uleiuri esențiale
Câteva picături de ulei esențial de mentă sau de eucalipt pot fi de un real ajutor, dacă sunt puse în difuzorul de aromaterapie. Parfumul care se va simți în întreaga casă va duce la instalarea unei stări de bine.
6. Eliminarea alergenilor
Praful, mucegaiurile, părul animalelor de casă sunt câteva posibile cauze alergice, care odată eliminate pot conduce la decongestia nazală.
Nasul înfundat, simptom manifestat o perioadă mare de timp, ar trebui să fie un semnal de alarmă. Medicul ORL-ist va fi cel care va decide tratamentul cel mai bun, după un consult de specialitate. Cazurile ocazionale, infecțiile apărute în sezonul rece sau alergiile de sezon pot fi ținute sub control cu un decongestionant nazal sub formă de spray sau cu remedii naturiste.