Nu ne punem aceasta intrebare din perspectiva alegerii unui oras din Romania pentru locuit sau pentru pentru planificarea unei vacante, ci aceasta intrebare si-o pun specialistii in energie solara si locuitorii care se gandesc la o investitie in acest sens. Prin achizitionarea unor panouri solare in Constanta, locuitorii orasului si ai zonelor apropiate iau o decizie inspirata deoarece prin potentialul solar al zonei au parte de energie gratuita si de apa incalzita fara costuri suplimentare. Cu totii am observat atunci cand am fost la mare panourile solare amplasate pe locuintele oamenilor sau pe casutele si pensiunile de vacanta. Aceste panouri solare capteaza energia solara si o transforma in energie termica necesara pentru incalzirea apei. Apa poate fi folosita in scopuri menajere, pentru incalzirea locuintei sau pentru incalzirea apei dintr-o piscina.
Asa cum stim, zona de sud a Romaniei este mai bogata din perspectiva potentialului solar decat zona de nord. Printre cele mai insorite zone se numara litoralul Marii Negre, Dobrogea, partea de sud a Munteniei, dar si Oltenia. Cu cele mai multe zile insorite din an nu este, dupa cum am crede un oras aproape de litoral, ci un oras aproape de zona muntoasa. Campina este singurul oras din Romania in care soarele straluceste intre 2100 si 2200 de ore pe an datorita amplasarii geografice. Situat intr-o depresiune, la numai 450 metri altitudine, in deschiderea Vaii Prahovei dinspre Bucuresti, muntii din jur si actiunea raurilor sunt cele care feresc orasul de vanturile puternice de la campie si mentin o temperatura constanta.
In ceea ce priveste gradul de exploatare al acestei resurse inepuizabile de energie, Romania nu detine un loc demn. In ciuda alocarii fondurilor pentru investitii in exploatarea energiei solare si a eforturilor Uniunii Europene de a incuraja utilizarea energie regenerabile, Romania detine la momentul actual doar doua parcuri solare mari. Potentialul Romaniei este urias, avand in vedere ca, potrivit statisticilor, Romania se afla in zona europeana B de insorire, ceea ce constituie avantaje considerabile fata de alte tari din Uniunea Europeana.