Există șanse destul de mari ca turbina să se uzeze în timp din cauza regimului de rotație și temperaturilor extreme la care este supusă.
În anumite condiții, este posibil ca această componentă să necesite înlocuirea sa, însă, dacă este recondiționată la timp, turbina se poate comporta ca în prima zi. Află din rândurile de mai jos care este procesul de diagnosticare a unei turbine defecte și în cât timp te poți aștepta să ai o turbosuflantă perfect funcțională!
Procesul de diagnosticare a unei turbine defecte
Pentru a evalua starea unei turbine defecte, primul pas este identificarea simptomelor. Pot fi semne precum:
- zgomote neobișnuite, precum „sirenă de poliție”;
- putere scăzută la accelerare;
- exces de fum pe evacuare;
- creșterea consumului de ulei;
- scăderea performanței mașinii.
Este important de menționat faptul că turbina este formată din mai multe elemente, precum palele rotorului, arborele rotorului, generator, rulmenți, garnituri și așa mai departe, iar unele elemente se uzează mai mult decât altele.
După ce s-a realizat inspecția vizuală, următorul pas este dezasamblarea turbosuflantei și inspectarea acesteia cu ajutorul unor instrumente de diagnostic specifice. Aceste instrumente sunt capabile să detecteze problema exactă și, astfel, să-i ajute pe profesioniști să determine ce componentă a turbinei este afectată.
Etapele de reparație a unei turbine
Durata procesului de reparație a turbosuflantei, împreună cu echilibrarea corespunzătoare, poate varia, în general, între 2 și 3 ore. Această intervenție implică:
- curățarea tuturor elementelor în profunzime;
- înlocuirea segmenților de admisie și evacuare uzați, precum și a altor componente precum flanșa de admisie, platoul etc. În unele cazuri, poate fi necesară înlocuirea axului turbinei, turbina compresor, corpul turbinei sau a altor elemente;
- pregătirea pieselor pentru reasamblare;
- asamblarea turbinei într-o cameră curată;
- testarea computerizată a turbosuflantei la viteze foarte mari, astfel încât să se identifice și, implicit, corecteze orice aberație până când se atinge un echilibru foarte înalt;
- imprimarea graficului ultimului test de echilibru;
- remontarea turbinei.
Fiecare reparație este personalizată în funcție de specificațiile și nevoile turbinei afectate.
Experiența și abilitățile tehnicienilor care se ocupă de reparațiile turbinei au un impact semnificativ asupra duratei de recondiționare. Tehnicienii cu experiență și abilități solide pot diagnostica și remedia rapid problemele, motiv pentru care este recomandat să alegi un service de calitate, care oferă și garanție pentru turbinele recondiționate.
De ce se poate defecta o turbină?
Turbosuflanta, ca orice alt element al mașinii, are o durată de viață limitată. După parcurgerea unei distanțe considerabile, de exemplu, peste 100.000 de kilometri, este recomandat să se efectueze o diagnoză amănunțită pentru a verifica starea turbosuflantei.
Există anumite probleme comune care pot afecta turbosuflanta. Crăpăturile, sigiliile slabe sau etanșările defectuoase pot duce la pierderea gazului care ar trebui să fie împins înapoi în cilindri. În plus, calitatea slabă a uleiului utilizat și neglijarea schimbării acestuia la intervalele recomandate pot duce la formarea depunerilor de carbon care pot afecta performanța turbosuflantei.
Dacă mașina ta prezintă semnele menționate în acest articol, apelează la un profesionist pentru recondiționarea acesteia!