Conform normelor de protectie a muncii si regulilor omeniei, muncitorii de pe santier au dreptul la cazare confortabila dupa zile intregi de truda. Pe cat este de frumoasa meseria de zidar, pe atat este de grea si de istovitoare. Ea implica munca la inaltime si in conditii improprii, praf inghitit, pericol de accidentare in cazul in care se prabusesc schelele improvizate.
Igiena corporala este foarte importanta si fiecare om are nevoie de intimidate cand isi face baie, de aceea solutia unei cazari ieftine, decente si mobile pe santier o reprezinta containere. Containerul transformat in dormitor, bucatarie si grup sanitar este hotelul mobil prin care antreprenorul asigura cazarea fortei de munca implicate in edificarea noilor constructii.
Un container este usor, nu se strica, rezista la cutremure si alte intemperii si, lucrul cel mai important, este relocabil. Daca melcul merge cu casa in spate, fiind ferit de pericole si permitandu-si sa se retraga ori de cate ori are acesta nevoie (odihna, aparare) si constructorii au containerele in care se pot adaposti de furtuna si de vant si in care se pot hrani decent.
Orele de odihna si pregatirea hranei intr-un climat adecvat au importanta majora in mentinerea sanatatii. Containerele nu necesita proiectare de catre arhitecti, nici aurotizatie de constructie si nu afecteaza mediul inconjurator. Nu este nevoie sa se taie un copac pentru a fi amplasata casa mobila, ci locul este ales ca vegetatia sa nu fie deranjata. Containerele vin la pachet cu grupurile sanitare, problema complicata si greu rezolvabila fara containere.
Investitorul poate negocia cu vanzatorul de containere pretul acestor constructii prefabricate, acesta fiind incurajat sa ceara o oferta personalizata. Containerele sunt livrate la adresa indicata de catre cumparator si sunt casele in care te poti muta “ieri”, tocmai de aceea sunt potrivite si in situatii de urgenta: explozii, incendii, cutremure si inundatii.
In afara de santierele mari care ar trebui sa aiba containerele lor ca si masini si utilaje care sa usureze si sa urgenteze munca oamenilor, si orasele ar trebui sa aiba in dotare un parc de containere fiindca utilizarea lor este vasta, iar nevoile oamenilor si circumstantele imprevizibile. Ele ar fi ideale si in orasele de granita. Prevazute cu tot ceea ce este necesar, ar putea fi locuintele puse la dispozitia sinistratilor si a transfugilor cu copii, ca aceste sarmane fiinte sa nu fie lasate sub cerul liber.
Un container pus la dispozitie strainului, a vecinului, a calatorului pe care l-a prins noaptea sau viforul pe drum eset un colac de salvare intins catre viata. Cati oameni nu au murit pe campurile pustii grabindu-se sa ajunga acasa. Au sfarsit ingropati de nameti fiindca nu au gasit un adapost in calea lor.
In trecut se spune ca existau cetatile de scapare. Ele era asezaminte in care, daca apucau sa intre cei care au comis diferite fapte ilegale, erau iertati si lasati sa isi petreaca toata viata acolo.
Dar pentru semenii care muncesc pentru noi, avem cetati de scapare?
Pentru semenii expusi pericolelor, oameni care infrunta viforul, pericolele noptii exista containere in care sa se poata adaposti?
Nu lasati constructorii, cei care inalta imobile ultraluxoase pentru noi, sa doarma pe saltele puse pe ciment si sa manace pe jos, pe un ziar asternut, hrana rece. Este inuman!