Măseaua de minte este cunoscută și sub numele de ”al treilea molar” și erupe de obicei în jurul vârstei de 18-25 ani. În trecut, acest molar juca un rol extrem de important în mestecarea alimentelor dure.
În prezent însă, măseaua de minte și-a pierdut din funcționalitate, odată cu apariția alimentelor mai moi, dar și a serviciilor de stomatologie care permit o îngrijire mai atentă a danturii – cu sute de ani în urmă, pe măsură ce dinții din față sau din părțile laterale cădeau sau se deteriorau, măselele de minte jucau rolul de înlocuitori, fiind mult mai rezistente. Odată cu pierderea funcționalității, oamenii se întreabă dacă mai are rost să lăsăm măseaua de minte la locul ei sau o putem scoate, mai ales dacă provoacă disconfort.
Se recomandă sau nu extragerea măselei de minte?
În stomatologie se vorbește tot mai des despre necesitatea extragerii acestui molar înainte de a crea anumite probleme. Medicii recomandă însă această intervenție doar în cazul în care măseaua de minte nu are suficient loc pentru a erupe, nu a erupt corect sau a provocat probleme orale grave cum ar fi carii dentare, gingivită, chisturi, înghesuirea dinților sau deteriorarea dinților din vecinătate. Dacă măseaua de minte a erupt cum trebuie, este sănătoasă și nu creează niciun disconfort, nu se recomandă extragerea sa. Un lucru important de menționat este faptul că locul gol lăsat de măseaua de minte va rămâne așa. Nu ai nevoie de un implant dentar laser pentru a înlocui măseaua extrasă.
Ce complicații pot să apară dacă nu scoți măseaua de minte?
Dacă există indicație de extragere a molarului și pacientul amână această intervenție din diverse motive, pot să apară următoarele complicații:
- Pericoroniarită sau infecția gingiilor din această zonă: Umflarea gingiei din jurul măselei de minte și apariția durerii reprezintă semne clare ale acestei afecțiuni, iar în cazul acesta se recomandă extracția de urgență a măselei de minte.
- Carii – curățarea corectă a molarului de minte este destul de dificilă, mai ales atunci când nu a erupt corect, drept urmare, pot să apară carii. Din același motiv, cariile pot fi greu de tratat în acea zonă, iar dacă sunt lăsate așa, ele vor continua să se agraveze și vor afecta și dinții vecini.
- Parodontoza – măseaua de minte, dacă nu este extrasă la timp, poate duce la apariția gingivitei și în timp, la boala parodontală care se poate extinde și la dinții alăturați.
- Chisturi – în cazul în care molarul nu a străpuns gingia și nu este extras, în această zonă se poate forma un chist. Există situații în care chisturile se pot transforma în tumori, cresc în volum și provoacă fractura osului mandibular.
Măseaua de minte nu ne face mai deștepți, așa cum se vorbește în popor, însă poate provoca apariția unor afecțiuni orale grave dacă nu este extrasă la timp. Așa că, dacă medicul stomatolog îți recomandă extracția din motivele aminte mai sus, nu amâna această intervenție (care se poate face foarte ușor, cu laserul) pentru că riști să apară complicații.