Orice pasionat de bucatarie stie ca exista doua metode de preparare a painii: cea care este gatita cu drojdie si cea care este gatita cu maia.
Iar cele doua difera total din mai multe puncte de vedere: prin modul in care actioneaza faina, gustul painii si nivelul nutritional al acesteia.
Daca vorbim de maia, aceasta este o substanta care odata adaugata intr-un aluat sau intr-un lichid, ajuta la procesul de fermentatie. Acest tip de agent este folosit in special pentru fermentarea produselor de panificatie si cu scopul de a asigura o mai buna coacerea a acestora.
Scopul fermentarii paini este trasformarea diferitelor substante nutritive, eliberate prin macinarea cerealelor, si modificarea lor pentru o asimilare optima in timpul digestiei.
Producatorul Lesaffre comercializeaza mai multe tipuri de maia, printre care: Livendo, Tekuta Ritesa, Secara Natura, Kontinol, BD100, S400. Fiecare difera, in functie de starea in care se afla si modul de actiune asupra aluatului in care este adaugata.
Livendo
Acest tip de maia se gaseste in stare lichida activa, gata de folosit. In compozitia sa exista microorganisme vii care ofera aluatului o putere de crestere si o viabilitate pe toata durata folosirii. Prin utilizarea acestui tip de maia, se permite aluatului sa creasca si sa ofere produsului finit o caracteristica aromata distincta si specifica.
Tekuta Ritesa
Este o maia acida, in stare lichida inactiva care este cel mai adesea folosita in prepararea specialitatilor de panificatie pe baza de faina de secara. Acest tip de maia ofera produselor un gust de paine traditionala si este, de asemenea, accesibil la pret.
Secara Natura
Secara Natura este o maia sub forma de pasta inactiva, creata din faina de secara. Acesta, la fel ca maiaua anterioara, ofera produsului un gust si o aroma asemanatoare painii traditionale.
Kontinol
Maiaua Kontinol este o maia acida lichida in stare inactiva, creata din faina de secara. Se foloseste ca agent de acidifiere a aluatului si aduce numeroase beneficii preparatelor in care este utilizata. In primul rand, ofera un gust savuros painii si un grad optim de aciditate. Are capacitatea de a imbunatati calitatile reologice ale aluatului si, in plus, ofera protectie impotriva contaminarilor microbiologice.
BD100
Este o maia care se gaseste sub forma de pudra dezactivata. Este realizata din grau dur, cu o aciditate mare. Aceasta maia ofera produsului finit gustul binecunoscut de paine traditionala.
S400
Acest tip de maia se gaseste sub forma de pudra dezactivata, din secara. Prezinta o acididate mare si, la fel, ca cea anterioara, ofera o aroma deosebita unei paini traditionale. Maiaua este fermentata cu bacterii lactice si acetice specifice, obtinute in mod natural.
***
Pentru produse necesare in cadrul industriei de panificatie, Lesaffre.ro este principalul producator de drojdii si mixuri de panificatie de calitate superioara. Mai multe informatii aici.