Nu toata lumea se pricepe la economie. Multi se intreaba ce e franciza, iar altii ar vrea sa stie ce e descoperirea de cont. Cel mai cunoscut exemplu de franciza este McDonald’s, un business care are “replici” in intreaga lume, replici care iau nastere cu acordul explicit al proprietarului, care primeste o taxa anuala sau redevente lunare.
Bineinteles ca nu toate francizele sunt la fel. Exista asa-zisa „franciza cu numele”, care permite francizatului să preia numele brandului scutindu-l de orice efort de a-si face reclama, pentru ca beneficiaza de renumele unui brand apreciat in intreaga lume. Mai exista franciza comerciala, care permite francizatului sa distribuie produsele francizorului pe o arie geografica limitata. Din aceasta categorie fac parte, de exemplu, reprezentantele auto. Si mai exista franciza corporativa, prin care francizorul ofera francizatului un pachet complet al afacerii si know-how-ul necesar (instruirea completa a personalului, amenajarea localului, ajutorul in angajare, consultanta etc).
In Romania, francizele sunt reglementate prin Legea 79/1998, care are mai degraba un caracter descriptiv, fara a institui ferm drepturi sau obligatii concrete pentru partile contractante. Prin urmare, acestea vor trebui sa specifice in modul cel mai explicit cu putiinta toate conditiile de colaborare in contractul pe care il intocmesc. Cat priveste descoperirea de cont (cunoscuta si sub numele de overdraft), aceasta este un produs financiar – mai exact, o forma de imprumut bancar. Este o linie de credit pe care bancile obisnuiesc s-o acorde posesorilor unui card de debit.
Atentie, cardurile de debit sunt niste instrumente financiare folosite pentru depozitarea salariului sau a pensiei si nu trebuiesc confundate cu cardurile de credit, care sunt niste imprumuturi acordate de banci unor persoane fizice pana la un plafon maxim, numit limita de credit. Din acest motiv overdraftul (descoperirea de cont), care este tot o forma de imprumut, nu se acorda decat posesorilor de card de debit, acestia putand astfel depasi suma aflata in cont in cazul unor cheltuieli neprevazute. Bineinteles, cu plata unei dobanzi! Si se subintelege ca suma astfel imprumutata va fi returnata automat bancii la urmatorul salariu sau la urmatoarea pensie.