Meseriile din domeniul agricol sunt din ce ince mai cautate. Romanii au inceput sa inteleaga cat de importanta este agricultura pentru economia tarii, dar si pentru populatie. Avand o productie proprie, romanii au sansa de a plati preturi mai mici pentru produsele agricole.
In plus, agricultura romaneasca ofera alimente mult mai sanatoase fata de cele din import. Insa, ce nu stiu multi, este faptul ca in spatele produselor din piete este multa munca ce necesita anumite cunostinte si chiar cursuri. De exemplu, in agricultura practicata la scara industriala, este nevoie de foarte mult personal, printre care si operatori sau mecanici pentru masinile agricole.
Din ce in ce mai multi antreprenori cauta persoane care sa se ocupe de partea mecanica. Asta pentru ca masinile agricole sunt extrem de scumpe si, tinand cont de mediul brut in care opereaza, necesita adesea intretinere si reparatii. Desigur, toti cei care doresc sa se implice in asa ceva, trebuie sa urmeze mai intai un curs mecanic agricol. Pe cursuriautorizate.eu se pot gasi astfel de cursuri, autorizate de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari. Acest instructaj se va face in functie de nevoile cursantilor si va fi format din parti practice, dar si teoretice.
Un mecanic agricol se ocupa de intretinerea si reparatiile masinilor agricole, asa cum am spus mai sus. Mai pe larg, el asigura supravegherea, intretinerea, reparatiile curente si reparatiile capitale ale masinilor si echipamentelor agricole. Un astfel de angajat trebuie sa se afle in cadrul tuturor organizatiilor care desfasoara activitati agricole. Mecanicul agricol trebuie sa prezinte mai multe competente ce se pot repartiza in trei categorii.
1. Competentele fundamentale constau in munca in echipa si comunicarea in cadrul locului de munca.
2. Competentele generale constau in aplicarea NPM (Normelor de Protectia Muncii) si NPSI (Norme de Prevenirea si Stingerea Incendiilor). Tot in cadrul acestor competente intra si aprovizionarea locului de munca cu materiale, semifabricate si SDV-uri (adica scule, dispozitive si verificatoare). Mecanicul agricol trebuie sa intocmeasca documentele de evidenta si de raportare a activitatii, sa participe mereu la perfectionarea profesionala si sa isi planifice si sa isi organizeze locul de munca.
3. Competentele specifice constau in analiza documentatiei tehnice, efectuarea reviziilor tehnice periodice a masinilor agricole, realizarea reparatiilor capitale ale acestora si realizarea reparatiilor curente. Nu in ultimul rand, mecanicul agricol trebuie sa supravegheze si sa intretina masinile periodic, din punct de vedere tehnic.
Toate aceste competente vor fi insusite, de catre cursanti, in cadrul pregatirii oferite de trainerii de la cursuriautorizate.eu. Fiind o pregatire ce necesita timp, acest curs se va desfasura pe parcursul a 720 de ore. Pentru a participa la aceste cursuri, aplicantii trebuie sa aiba minim 8 sau 10 clase.
Pe tot parcursul trainingului, cursantii vor beneficia de pauze de cafea, materiale didactice extrem de bine realizate precum si consiliere permanenta.
Chiar daca un cursant este deja mecanic, un astfel de curs, recunoscut, il poate face sa activeze intr-un domeniu care incepe sa castige din ce in ce mai mult. Absolventii vor primi, cum este si normal, o diploma care le va da dreptul si le va mari considerabil sansele de a lucra in agricultura.