Esti pe punctul sa instalezi panouri solare la tine acasa si te documentezi din stanga si din dreapta legat de sisteme fotovoltaice?
Astazi iti spun cateva lucruri de baza despre sistemele cu panouri solare fotovoltaice, de cate feluri sunt in functie de tipul de invertor, in functie de celulele din care sunt alcatuite, dar si ce variante ai cand vine vorba de locul in care le instalezi.
In primul rand, dintre toate tipurile de energie regenerabila, energia solara produsa de sistemele fotovoltaice este cea mai raspandita in randul persoanelor fizice.
De-a lungul anilor numarul celor care au ales sa isi produca curent electric cu ajutorul panourilor a crescut considerabil. Asta si datorita faptului ca panourile sunt mai rezonabile ca pret decat erau in trecut.
Cum functioneaza sistemele fotovoltaice?
In primul rand, panourile solare capteaza radiatia provenita de la soare si o transforma in energie electrica. Energia electrica este la randul ei captata de celulele fotovoltaice ale panoului solar si transformata in electricitate.
Cate tipuri de sisteme fotovoltaice exista in functie de invertor?
In functie de tipul invertorului, ai invertor on-grid, off-grid si hibrid.
Daca optezi pentru un invertor on-grid, inseamna ca ai parte de energie solara, dar in acelasi timp ramai conectat si la reteaua nationala de energie electrica. Cand epuizezi energia produsa de panouri, te folosesti de energia electrica traditionala.
In schimb, cand ai un invertor off-grid, te bazezi exclusiv pe energia solara. Acest tip de invertor este recomandat in special pentru cladiri aflate in zone izolate, unde nu ai deloc acces la reteaua nationala.
Un invertor hibrid este un mix intre cele de mai sus. Iti permite sa folosesti energia solara indiferent daca alegi sau nu sa fii conectat la retea.
Unde se amplaseaza?
Panourile fotovoltaice pot fi amplasate direct pe acoperis.
Daca ai curte mare si spatiu suficient in interiorul ei, ai si varianta sa montezi panourile direct pe sol.
Ce fel de celule intra in alcatuirea unui panou?
Si cand vine vorba de celulele din care este alcatuit panoul solar, ai mai multe variante. Poti opta intre panouri fotovoltaice monocristaline, policristaline si amorfe.
Panourile monocristaline au meritul de a fi cele mai eficiente. Reusesc sa transforme un procent important (aproximativ 20%) din energia venita de la soare in energie electrica. Ca urmare, vei avea nevoie de un numar mai mic de panouri.
Panourile policristaline capteaza o cantitate mai mica de radiatie. Motivul? Sunt realizate dintr-un material de calitate mai slaba, si anume din resturi de siliciu. Totusi, acestea sunt mai avantajoase din punct de vedere al pretului.
Panourile amorfe au cel mai mic pret dintre cele trei, dar sunt si cele din care obtii cea mai mica cantitate de energie electrica.
Acum am stabilit dintre ce tipuri de sisteme fotovotaice ai de ales. Sper ca informatiile ti-au fost de folos si ca iti va fi mai simplu sa iei o decizie in acest sens.
Daca te-ai hotarat ce ti se potriveste, iti propun sa intri pe diverse magazine online care vand panouri solare, precum www.bewater.ro, si sa vezi concret care e oferta lor.
Zile cu mult soare si bafta la cumparat panouri.