Ingrijirea si protectia lemnului este foarte folosita in constructii dar si dupa efectuarea lor deoarece reprezinta o actiune, pe cat de necesara, pe atat de benefica deoarece de ea depinde sanatatea noastra si rezistenta lemnului, dar si confortul nostru.
Mai mult decat atat, costurile pentru combaterea atacurilor biologice active ale lemnului sunt de obicei mult mai ridicate decat cele de prevenire. Iata care sunt etapele tratarii lemnului:
Ignifugarea
Primul pas in tratarea lemnului este ignifugarea deoarece reprezinta protectia pasiva la foc si consta in aplicarea unor solutii ignifuge: unele pot fi sub forma de publere, altele sub forma de lac. Aceasta solutie care se gaseste sub forma de pulbere se dilueaza in apa si se aplica pe suprafetele din lemn care sunt expuse spre interior. Lacul este una dintre protectiile ignifuge, dar si hidrofuge, lasand un aspect lucios, iar la comanda, poate fi realizat in mai multe culori.
Prin intermediul ignifugarii lemnului se incetineste propagarea focului si chiar se poate obtine prin impregnare in autoclave, sub presiune, lemn cu o rezistenta foarte ridicata la temperaturi mari si foc.
De obicei, sistemul ignifug trebuie sa fie insotit de catre o tehnologie respectata foarte riguros, iar acreditarea acestor produse este facuta ca si sistem si nu ca produse individuale. Materialul trebuie sa fie distribuit in cazul finisajele ignifuge de 450-500 g/ mp. O cantitate mai mare creste riscul ca pelicula sa crape din cauza grosimii, iar o cantitate prea mica nu produce efectul de ignifugare, deci tratamentul poate fi inutil.
Antiseptizarea
Antiseptizarea este un proces care actioneaza impotriva insectelor deoarece lemnul din natura are in componenta si ciuperci sau insecte care pot afecta structura lemnului. In plus, aceste componente produc si sunete care afecteaza structura de rezistenta si produce si discomfort fonic, motiv pentru care acest pas trebuie executat inca din etapa de santier. Realizarea protectiei insecto-fungicida se face cu ajutorul unui apparat care incalzesc in interior si ajjunge la pana la 250 de grade in interiorul lemnului si are ca scop omorarea insectelor prin fierbere. Ignifugarea si antiseptizarea trebuie sa fie repetata o data la 5 ani, iar ignifugarea prin lac se repeta cel putin o data la 10 ani. Atentie, insa, deoarece nu este recomandata folosirea uleiului de in deoarece acestea face ca lemnul sa devina inflamabil, crescand combustibilitatea lemnului.
Hidrofugarea
Hidrofugarea este o protectie care actioneaza impotriva umiditatii si a intemperiilor si se poate realiza prin intermediul unor lacuri care se aplica pana la acoperirea porilor pentru ca apa sa nu patrunda in interiorul lemnului, iar materialul sa ramana neschimbat pe toata perioada anului.