Vibratia este un fenomen mecanic prin care oscilatiile apar in jurul unui punct de echilibru. Cuvantul “vibratie” provine din limba latina si se utilizeaza de foarte multi ani in diferite domenii.
Oscilatiile pot fi periodice, cum ar fi miscarea unui pendul sau aleatoriu, cum ar fi miscarea unor pneuri pe un drum pietruit. Printre serviciile celor de la Rotofix Solution gasesti si servicii de masuratori vibratii pentru diverse utilaje.
In multe cazuri vibratia este nedorita, pierzand energie si creand un sunet nedorit. De exemplu, miscarile vibrationale ale motoarelor electrice sau ale oricarui dispozitiv mecanic in functionare, sunt de obicei nedorite. Astfel de vibratii ar putea fi cauzate de dezechilibre in partile rotative, de frecare inegala sau de conturul rotilor dintate. Design-urile atente minimizeaza vibratiile nedorite.
Studiile de sunet si vibratii sunt strans legate. Undele sonore sau de presiune sunt generate de structuri vibrante (de exemplu corzile vocale); aceste valuri de presiune pot induce si vibratiile structurilor (de exemplu, tamburul urechii). Prin urmare, incercarile de reducere a zgomotului sunt adesea legate de probleme de vibratie.
Tipuri de vibratii
Vibratiile libere au loc atunci cand un sistem mecanic este pus in miscare cu o intrare initiala si este lasat sa vibreze liber. Exemple de acest tip de vibratii sunt balansarea un copil inainte si inapoi pe un leagan, sau lovind un clopot si lasandu-l sa sune. Sistemul mecanic vibreaza la una sau mai multe dintre frecventele sale naturale si dauneaza la nemiscare.
Forta vibrata este atunci cand se aplica o perturbatie variabila in timp (sarcina, deplasare sau viteza) la un sistem mecanic. Perturbatia poate fi o intrare periodica si la starea de echilibru, o intrare tranzitorie sau o intrare aleatorie. Intrarea periodica poate fi o perturbatie armonica sau non-armonica.
Exemplele acestor tipuri de vibratii includ o masina de spalat care se agita din cauza unui dezechilibru, a vibratiilor de transport cauzate de un motor sau a unui drum neuniform sau a vibratiilor unei cladiri in timpul unui cutremur. Pentru sistemele liniare, frecventa raspunsului la vibratii la starea de echilibru care rezulta din aplicarea unei intrari armonice periodice este egala cu frecventa fortei sau miscarii aplicate, marimea raspunsului fiind dependenta de sistemul mecanic real.
Vibratia amortizata: cand energia unui sistem vibrator este disipata treptat prin frecare si alte rezistente, se spune ca vibratiile sunt amortizate. Vibratiile reduc treptat sau schimba in frecventa sau intensitate sau inceteaza, iar sistemul se odihneste in pozitia sa de echilibru. Un exemplu de acest tip de vibratii este suspensia vehiculului umezita de amortizorul de soc.
Testarea vibratiilor
Testarea vibratiilor se realizeaza prin introducerea unei functii de fortare intr-o structura, de obicei cu un tip de agitator. Alternativ, un „DUT” (dispozitiv testat) este atasat la „masa” unui agitator. Verificarea vibratiilor este efectuata pentru a examina raspunsul unui dispozitiv testat (DUT) la un mediu de vibratii definit. Raspunsul masurat poate fi durata de viata a utilizarilor, frecventele rezonante sau iesirea de zgomot si zgomot (NVH). Testare de zgomot se efectueaza cu un tip special de agitator silentios, care produce un nivel foarte scazut al sunetului in timpul functionarii.
Echipa Rotofix Solution este o echipa dinamica, pregatita pentru orice provocare. Ai la dispozitie o gama variata de servicii, iar daca cauti servicii de masuratori vibratii, poti apela cu incredere la specialistii Rotofix Solutions!