La fel cum Franceza este considerata limba iubirii, contabilitatea este considerata limba afacerii. In acest articol voi scoate in evidenta ce este mai exact contabilitatea.
De asemenea veti vedea care este scopul acesteia, de ce este importanta si ce legatura are cu lumea afacerilor. Expertiza contabila este foarte importanta intr-o afacere.
Ce este contabilitatea?
Andrei tocmai si-a deschis propriul magazin de hardware. Desi acesta stie lucrurile fundamentale in ceea ce priveste administrarea afacerilor, nu are nici o idee de cum sa-si pastreze inregistrarile financiarae. Acesta decide sa invete contabilitate.
Andrei intra in clasa intr-o zi, pregatit sa cucereasca contabilitatea. Primul lucru pe care il observa cand intra in incapere sunt 3 intrebari scrise pe tabla. Prima intrebare intreaba ce este contabilitatea si ce scop are, cea de-a 2-a intreba de ce este contabilitatea importanta si ultima intrebare face referire la cum se leaga contabilitatea de afacere.
Intra profesorul in clasa si intreaba cati dintre elevi pot raspunde la prima intrebare de pe tabla. Nu foarte multi raspund, insa Andrei intervine cu un raspuns destul de vag si este completat de profesor. Acesta ii spune ca contabilitatea este actiunea de a colecta, organiza si a interpreta date financiare. Cu toate acestea pentru a intelege contabilitatea sunt multe de invatat si de citit.
Importanta contabilitatii
Acum ca stim mai multe despre contabilitate putem sa ne dam seama cat de greu ar fi sa tinem o afacere fara ca un serviciu contabil sa fie prezent in aceasta. Cat de bine ar functiona o companie daca nu ar avea nici o idee unde se duc banii ? Cu siguranta majoritatea companiilor ar intra in faliment, la fel si intreaga economie. Pentru a avea o speranta la succes, o companie trebuie sa stie de unde vin banii sai si unde se duc. Din acest motiv este importanta contabilitatea.
Exista 4 declaratii financiare principale care sunt create in ciclul contabilitatii, fiind create intr-un model specific. Prima declaratie financiara este declaratia de venit, care iti spune cati bani au fost facuti sau pierduti intr-o anumita perioada. Urmatoarea este declaratia de castiguri retinute, ce iti spune cati bani au fost reinvestiti intr-o afacere. Cea de-a 3-a este foaia de echilibru, fiind declaratia financiara care listeaza toate bunurile si capitalurile proprii ale detinatorului in afacere. Iar ultima declarate este declaratia de cash flow, care iti spune cati bani au intrat si cati bani au fost platiti intr-o perioada de timp.