Pionierii care cred in noile tehnologii ”verzi”, bazate pe surse regenerabile implementeaza astfel de sisteme si in mediul lor profesional, existand solutii cu adevarat impresionante la diverse probleme, fie putandu-se asigura un grad dorit de confort, fie rezolvandu-se aspecte legate de utilitati sau de functionare a unor masini, aparate, utilaje etc.
De cativa ani, exista si in Romania posibilitatea ca surplusul de energie electrica obtinuta cu sisteme fotovoltaice on grid sau sisteme eoliene sa fie furnizat in retea, ceea ce mareste rentabilitatea unor astfel de investitii.
Achizitionarea si utilizarea panourilor fotovoltaice inseamna beneficii pentru o afacere din mai multe puncte de vedere, existand posibilitatea scutirii de impozite prin reinvestirea profitului in echipamente tehnologice, dar si datorita reducerii cheltuielilor cu energia electrica.
Este rentabila folosirea panourilor fotovoltaice?
Exista cativa factori care-i pot convinge pe cei interesati de surse regenerabile sa investeasca in sisteme precum panouri fotovoltaice, centrale eoliene etc., care nu doar ca asigura o oarecare autonomie fata de retelele pentru furnizare de energie electrica sau termica, dar pot reduce si costurile la unele facturi. Totusi, in cazul folosirii panourilor fotovoltaice trebuie luata in calcul prezenta soarelui in zona imobilului, deoarece in unele parti ale Romaniei, vremea din timpul sezonului rece nu este favorabila producerii energiei cu unor asemenea sisteme.
Daca pentru firme accesarea de finantari pentru achizitionarea si instalare de sisteme care folosesc surse regenerabile pare prea complicata, un intreprinzator – daca este proprietar al imobilului firmei – are posibilitatea sa acceseze ca persoana fizica un program de finantare pentru instalare de sisteme fotovoltaice (in Romania, exista programe precum Casa Verde si Casa Verde Plus dedicate solutiilor care protejeaza mediul si, totodata, sanatatea celor care le folosesc).
In ultimii ani, preturile sistemelor fotovoltaice a scazut substantial, ceea ce atrage tot mai mult atentia, mai ales a posibilor utilizatori din zonele mult insorite ale tarii. De asemenea, exista unele solutii contabile pentru a face ca o asemenea investitie sa beneficieze de avantaje legale pentru ca firma sa obtina reduceri la impozite, ceea ce se poate socoti la rentabilitatea instalarii unui sistem fotovoltaic.
Castiguri din furnizarea de energie electrica in retea
Desi politicile de mediu sunt plapande in Romania, exista mici pasi care se fac spre incurajarea populatiei sa porneasca pe un drum al protejarii mediului inconjurator, atat prin reciclare, cat si printr-un stil de viata care sa nu afecteze natura.
Pe langa faptul ca nu consuma resurse ale pamantului, un sistem fotovoltaic on grid poate avea avantajul ca aduce si castiguri daca se furnizeaza in reteaua nationala de electricitate surplusul de energie obtinuta de la soare. Astfel, amortizarea investitiei (chiar si cu costuri suportate integral de utilizator) este facuta mai repede prin vanzarea de energie, dar si prin economisirea de care un utilizator beneficiaza neplatind curent electric la furnizorii de electricitate.
Un om de afaceri ia in considerare si acest aspect al reducerii costurilor firmei sale, iar certificatele verzi obtinute prin furnizarea de energie electrica in reteaua nationala atrag tot mai mult atentia celor care urmaresc sa faca investitii rentabile. Urmarind ofertele furnizorilor de instalatii solare, un calcul sumar ar putea duce la concluzia ca o investitie intr-un astfel de sistem on grid ar putea fi acoperita in cel putin trei ani, apoi profitul vine de la soare.