Băncile și instituțiile financiare nebancare (IFN) sunt opțiunile preferate ale românilor care au nevoie de sume bani într-un timp relativ scurt și cu diferite scopuri.
Astfel, fie că este vorba de o investiție imobiliară, achiziția unui automobil sau alte situații, românii apelează imediat la aceste surse de finanțare.
La fel ca și băncile, și IFN-urile lucrează în condiții de legalitate totală, activitatea acestora fiind monitorizată de Banca Națională a României care supraveghează și activitatea băncilor.
Cu toate acestea, băncile și IFN-urile sunt doua entități diferite care, chiar dacă lucrează în același scop, acela de a oferi finanțare, se deosebesc prin multiple aspecte precum serviciile puse la dispoziție sau metoda de funcționare.
Caracteristicile principale ale IFN-urilor
Dacă băncile sunt foarte populare printre români, IFN-urile încă au nevoie de introducere pentru a câștiga credibilitatea acestora, mai ales că acestea își dezvoltă în mod constant serviciile pentru a acoperi un procent cât mai mare din cererea pieței.
Principala caracteristică tipică IFN-urilor o reprezintă toleranța față de solicitanții de credite care au un istoric negativ. În timp ce băncile fac verificări riguroase pentru a studia situația financiară a acestor solicitanți, multe IFN-uri oferă credite fără documente care să dovedească venitul lunar al solicitantului. Acest lucru permite și celor care apar în baza de date a Biroului de Credit să primească un credit.
Rapiditatea cu care aprobă creditele este o altă caracteristică a IFN-urilor. Foarte multe astfel de instituții au tehnologii performante care permit aprobarea creditelor în doar câteva ore. Deoarece mulți solicitanți au nevoie rapidă de bani, un credit urgent de la un IFN îi ajută să elimine presiunea timpului, fiind unul dintre cele mai apreciate produse financiare și un aspect datorită căruia, de foarte multe ori, solicitanții de credite își îndreaptă atenția către IFN-uri în pofida băncilor. În plus, creditele aprobate intră în conturile solicitanților imediat după aprobare, aceștia reușind să îndrepte banii spre destinație în cel mai scurt timp.
De asemenea, IFN-urile sunt apreciate pentru că oferă spre împrumut și sume mici de bani pe perioade scurte. În acest fel, sunt avantajați cei care au nevoie pentru situații urgente.
Condițiile de aprobare
Condițiile de obținere a unui credit IFN sunt minime.
Vârsta solicitantului nu poate fi mai mică de 18 ani și trebuie să existe dovada unui venit lunar. Atât timp cât se dovedește constanța unei surse de venit, IFN-urile pot oferi credite celor care nu au neapărat un salariu, ci măcar surse precum pensii, activități independente care generează venituri, chirii sau alte.
Tipuri de credite și calcule finale
În funcție de nevoi, solicitanții pot primi credite de nevoi personale, credite pentru a-și finanța o afacere sau credite pe termen scurt. Chiar și așa, destinația finală a banilor nu trebuie dovedită în niciun fel, iar instituțiile nu vor cere niciun fel de document justificativ.
Ca urmare a dezvoltării tehnologice a industriei financiare, foarte multe IFN-uri permit solicitanților să-și calculeze creditele în detaliu, prezentându-le acestora ratele lunare pe care le vor plăti, în funcție de perioada de rambursare, informându-i în prealabil în legătură cu cheltuielile ce vor veni în viitor și ajutându-i să evite situații neplăcute datorate imposibilității de plată a acestora.
1 Comment