Principala metoda prin care cei mici invata sa isi dezvolte inteligenta, creativitatea, memoria si perspicacitatea, este joaca. Tocmai din acest motiv, jocurile trebuie sa fie distractive, sanatoase si potrivite varstei acestora.
Jucariile educative din lemn ii aduc pe cei mici mai aproape de natura stimulandu-le in primul rand simturile tactile. Aceste jucarii sunt mult mai sanatoase si mai sigure pentru cei mici decat cele din plastic, cu luminite si sunete care sunt menite sa le distraga atentia.
Desi in continuare jucariile de plastic sunt mai populare decat cele din lemn, acestea din urma incep si ele sa prinda teren. Alegerea jucariilor din lemn aduce o multime de beneficii pentru cei mici. Printre aceste beneficii enumeram, siguranta, sanatatea, durabilitatea, educatia si dezvoltarea abilitatilor celui mic. Pentru a avea efectul asteptat, trebuie sa le alegem cu atentie si trebuie sa fie potrivite varstei celui mic. Tocmai din acest motiv am ales ca in articolul de azi sa iti spunem cum se aleg jucariile educative din lemn in functie de varsta celui mic.
Pentru bebelusi – cele mai recomandate jucarii sunt cele muzicale. Acestea ii ajuta pe cei mici sa faca diferenta intre diverse sunete si le stimuleaza simturile. Jucariile zornaitoare ii distreaza pe bebelusi si ii ajuta sa faca legatura intre actiune si rezultat. De exemplu, zornaitoarea in forma de ou este perfecta pentru cei mici, avand in vedere ca aceasta ofera un sunet clar si curat care ii incanta pe cei mici. Dezvolta auzul muzical, coordonarea miscarii si creativitatea.
Pentru copii cu varsta de pana in 2 ani – sunt potrivite jucariile de impins si cele de tras. Acestea il stimuleaza pe micut sa faca miscare si il ajuta la dezvoltarea echilibrului. Turnul cu inele colorate de exemplu il ajuta pe copil sa invete culorile si marimile si sa aseze inelele in ordinea corespunzatoare.
Pentru copii cu varste intre 2-3 ani – cele mai recomandate jucarii sunt puzzle-urile simple, jucariile cu numere, jucariile care presupun schimbarea rolurilor si cele pentru motricitate. Constructoarele si sortatoarele dezvolta gandirea logica si in spatiu, coordonarea mana-ochi si antreneaza indemanarea.
Pentru copii cu varste intre 3-6 ani – sunt recomandate cuburile de construit, plastilina, jucariile cu ceas, numerele si literele. Jocurile lingvistice sunt de asemenea binevenite pentru imbunatatirea vocabularului.
Dupa varsta de 6 ani – sunt recomandate jocurile de strategie, de echipa, care dezvolta rabdarea, spiritul competitiv si capacitatea de a suporta cu usurinta infrangerile. Sunt jocuri palpitante cu diverse grade de dificultate. Dezvolta spiritul de comunicare, indeamna la joc de rol. Jocurile logice promoveaza activitatea de stimulare a creierului, care ajuta la dezvoltarea modelelor de gandire si de reflexe si o buna coordonare mana-ochi.
Alege cele mai potrivite jucarii educative din lemn in functie de varsta micutului tau si ajuta-l pe acesta sa se dezvolte armonios. Profita din plin de beneficiile jucariilor din lemn si ofera-i copilului tau o alternativa sanatoasa a jucariilor din plastic.
Multumesc mult pentru recomandare!