Mare sau mică, o baie bine organizată este necesară oricărei locuințe. De aceea, este important să combini obiectele sanitare esențiale cu un mobilier adecvat, astfel încât să ai spații pentru depozitare corespunzătoare, dar și un aspect estetic plăcut.
Pentru o amenajare de succes a băii tale este ideal să alegi toate acele piese de mobilier urmând un set de criterii bine stabilite. Le poți descoperi rând pe rând în acest articol.
Alege materialele potrivite
Dacă îți dorești o amenajare durabilă este necesar ca noul tău mobilier pentru baie să fie construit din materiale rezistente la umiditate crescută și la fluctuații frecvente de temperatură. Aceste condiții se întâlnesc în majoritatea băilor și fac necesare materiale care au o rezistență ridicată la umezeală și o densitate mare – absorb mai puțină apă din aer.
Recomandările pe care ar trebui să le ai în vedere sunt MDF-ul și lemnul tratat. Dacă bugetul nu este foarte generos, MDF-ul și combinațiile de PAL cu MDF sunt o alegere excelentă. Acordă atenție și pieselor de mobilier care includ tehnologii moderne menite să facă materialul ales mai rezistent la factori precum mucegaiul.
Ia în considerare stilul de viață
Aspecte precum dimensiunea mobilierului și tipul corpurilor sunt influențate și de stilul de viață. Spre exemplu, dacă ești nevoit să instalezi mașina de spălat în baie, poate fi util să iei în considerare un dulap pe care îl poți instala deasupra acestui electrocasnic esențial. Astfel, vei crea depozitare suplimentară pentru detergenți și produsele de curățenie.
Consideră din start și amplasarea fiecărui obiect de mobilier pentru a utiliza eficient tot spațiul disponibil. Altfel, riști să supraaglomerezi baia sau să constați că spațiile pentru depozitarea diverselor obiecte sunt insuficiente.
Nu neglija nici aspectele care pot garanta mai mult confort pe termen lung. Spre exemplu, dacă nu ești fanul ușilor și sertarelor care se trântesc în mod repetat, cumpără mobilier echipat cu un sistem de închidere lentă (soft close).
Adaptează tipul de mobilier dimensiunilor băii tale
Evită o baie supraaglomerată prin alegerea mobilierului ținând cont atât de lățimile și lungimile disponibile, cât și de factori suplimentari – blaturi, stâlpi sau ferestre existente. Nu uita, că toate ușile și sertarele mobilierului pe care îl alegi au nevoie de un spațiu suplimentar pentru a se deschide ușor.
Dacă ești pus în dificultate de o baie ce implică forme neobișnuite, nu este întotdeauna necesar să comanzi mobilier la comandă și să suporți un cost suplimentar. Optează pentru colecțiile de mobilier pentru baie modulare! Unele sunt atât de compacte încât se încadrează și într-o baie mică. În plus le poți combina cum dorești și instala atât pe orizontală, cât și pe verticală.
Spațiul disponibil ar trebui sa dicteze și alegeri precum tipul de chiuvetă. Într-o baie mică poate fi preferabil un lavoar simplu cu piedestal. Băile mai mari îți oferă posibilitatea de a utiliza baze cu lavoar și chiar seturi de mobilier întregi. De obicei, acestea sunt disponibile în diverse dimensiuni și in stiluri și culori variate.
Asigură-te că stilul este compatibil cu restul casei
Îți place să faci investiții care aduc un plus de valoare casei tale? Atunci mobilierul tău pentru baie ar trebui să se încadreze perfect in restul amenajării tale.
Dacă preferi un stil de interior minimalist, alege linii simple pentru mobilier și evită mânerele decorative și alte ornamentații. Totodată, optează pentru culori precum albul sau griul care pot fi integrate cu ușurință în orice amenajare.
În cazul în care stilul clasic te atrage mai mult, sunt recomandate nuanțele crem și albastru închis, precum și un finisaj cu efect de lemn sau mat.
Pentru băi moderne, mobilierul cu finisaj lucios este o alegere adecvată. Efectul este și mai deosebit dacă alegi elemente monocrome. Poți conta chiar și pe dramatismul culorii negre. Nu uita nici de sertarele de tipul push to open, perfecte pentru o amenajare modernă.
Gata de lucru? Stabilește nevoi, materiale, dimensiuni și stiluri și ia cu asalt magazinele online de profil!