Mirosul este considerat unul dintre cele mai puternice simțuri, acesta fiind perceput mai intens la nivel cerebral datorită legăturii directe pe care o are cu zona responsabilă de memorie și starea de spirit. Din acest motiv, aromele pe care le simți au puterea de a-ți schimba complet percepția despre anumite locuri, momente, întâmplări sau chiar oameni în funcție de sentimentul pe care ți-l oferă.
Deoarece casa este locul în care îți petreci o mare parte din viață lucrând, relaxându-te sau stând împreună cu familia, aceasta ar trebui să îți ofere confort și din punct de vedere olfactiv. Pe lângă sentimentul de apartenență și siguranță pe care ar trebui să îl ai încă din primul moment în care intri pe ușă, un odorizant potrivit pentru fiecare încăpere îți va oferi și confort emoțional. Iată câteva sfaturi utile pentru a-l alege:
- Optează pentru metoda potrivită de a parfuma casa
Probabil unul dintre cei mai importanță pași atunci când vine vorba despre alegerea odorizantului potrivit pentru fiecare încăpere este să optezi pentru metoda corectă de a-l pulveriza în întregul spațiu. Bețișoarele și lumânările parfumate pot fi o opțiune de încercat, la fel și produsele de tip spray sau gel, însă una dintre cele mai eficiente variante va rămâne difuzorul pentru aromă.
Vei găsi disponibile pe piață diferite difuzoare de parfum pentru cameră cu diferite caracteristici precum posibilitatea de a seta timpul sau intensitatea, ori de a te conecta prin Bluetooth sau Wi-Fi. În plus, un beneficiu major oferit de acestea este uniformitatea cu care se va simți aroma în casa ta. În funcție de locul în care îl poziționezi sau spațiul de care dispui, acesta poate deservi o încăpere sau chiar întreaga casă.
- Alege în funcție de scopul fiecărei încăperi
Se spune că sufrageria este „inima” oricărei locuințe, aceasta fiind camera în care te poți aduna cu toată familia sau cu prietenii pentru a petrece timp împreună. Dacă te afli în situația aceasta, o idee bună este să optezi pentru un odorizant cu parfum discret, dar constant. În unele cazuri, această încăpere este folosită pentru a lucra, în interiorul ei fiind amenajat un mic birou – este recomandată o aromă relaxantă, care sporește concentrarea.
Dormitorul este destinat refacerii, caz în care mulți oameni aleg să nu folosească un odorizant decât pe parcursul zilei. Poți alege un miros natural care să îți permită să te acomodezi rapid atunci când vrei să te refaci. Baia ar trebui să aibă întotdeauna o aromă proaspătă, care să îți ofere senzația de „curat”, iar bucătăria rămâne la libera alegere – poți folosi un odorizant sau te poți bucura de mireasma preparatelor gătite.
- Folosește parfumul potrivit pentru difuzor
Alegerea odorizantului potrivit în funcție de încăpere se face atât pe baza parfumurilor preferate, cât și din punct de vedere al integrării lor în ambient. Prima încăpere cu care ar trebui să începi este holul, acesta întâmpinându-te încă de la intrarea în casă – un parfum potrivit poate fi cel de iasomie, gumă de mestecat sau lemn de santal. În dormitor sunt preferate frecvent aromele de lavandă, mușețel sau orientale, fiind o cameră pentru relaxare.
Livingul și bucătăria se pot bucura de același odorizant, mai ales dacă este vorba despre două încăperi alăturate sau de un open space – poți opta pentruu note florale, de cafea sau de condimente asiatice. Pentru baie este indicat să rămâi la variantele clasice de parfumuri oceanice sau note de iarbă proaspăt tăiată ori cu miros de citrice – lămâie și portocală.
Alegere odorizantului în funcție de fiecare încăpere trebuie făcută luând în considerare timpul petrecut acolo și scopul pe care îl are. Nu neglija nici aroma pentru care vei opta, deoarece parfumul pe care îl vei simți îți va determina starea de spirit.