Se spune că micuții absorb ca un burete tot ce se întâmplă în jurul lor. În primii ani de viață, copiii învață extrem de repede și adoptă comportamente în funcție de ceea ce observă la părinți, bunici și alte persoane din cercul apropiat.
Astfel, dacă îți vei încuraja copilul să citească, mai ales prin puterea exemplului, acesta va deveni tot mai fascinat de cărți. Prin urmare, va beneficia de toate avantajele uriașe ale lecturii.
Iată cum îi ajută lectura pe cei mici și de ce este o idee bună să-i încurajezi să citească des:
1. Lectura dezvoltă creativitatea și imaginația
Unul dintre beneficiile principale ale lecturii este stimularea imaginației. Poveștile fantastice și cărțile cu pasaje descriptive complexe îl ajută pe cel mic să traducă în imagini mentale cuvintele pe care le văd pe foaie. Astfel, nu doar că micuțul tău va avea o imaginație bogată, dar va deveni și mai creativ, putând să inventeze el însuși povești și să vină cu idei originale. Pentru a-l încuraja în această direcție, oferă-i în special cărți de ficțiune pentru copii, care antrenează intens imaginația și pun creativitatea la treabă, pagină după pagină.
2. Cititul dezvoltă empatia
Empatia este o caracteristică extrem de importantă, utilă atât în viața de zi cu zi, cât și în viața profesională. Un copil empatic va deveni un adult atent la nevoile celor din jur, cu o înțelegere deosebită asupra lumii. Lectura dezvoltă empatia, oferindu-i celui mic șansa de a se transpune în rolurile personajelor și imaginându-și cum se simt acestea în diferite contexte.
3. Cărțile îmbogățesc vocabularul
Dacă vrei ca micuțul tău să se exprime cu ușurință, atât în vorbire, cât și în scris, încurajează-l să citească o varietate de genuri literare. În subconștient, acesta va învăța să construiască fraze complexe, să pună mai ușor cuvintele în propoziții și în diferite contexte. În plus, cu fiecare capitol dintr-un volum, va învăța o mulțime de cuvinte noi, pe care le va putea înțelege și folosi mai departe.
Extra sfat: Pentru a fi sigur că prichindelul învață cuvintele noi, oferă-i un dicționar pe care să-l răsfoiască atunci când descoperă o expresie nouă și un carnețel vocabular în care să noteze cuvintele noi.
4. Lectura dezvoltă și antrenează creierul
Dintre toate activitățile pe care copilul tău le poate face în timpul liber, cititul este cel mai bun pentru sănătatea creierului. Lectura este ca un antrenament mental care întărește capacitatea de învățare și dezvoltă neuronii.
5. Cărțile sporesc puterea de concentrare
Copiii au, adesea, tendința de a-și muta rapid atenția de la o activitate la alta. Aceștia nu au foarte multă răbdare și se plictisesc rapid de orice.
Lectura este una dintre activitățile care poate cultiva puterea de concentrare și focalizarea atenției pe un singur lucru – abilități extrem de utile în viața de adult!
6. Cititul îmbogățește cultura generală
Un copil care citește mult este un copil care cunoaște multe lucruri despre lumea în care trăiește. Prin lectură, juniorul își îmbogățește enorm cultura generală, mai ales dacă volumele pe care le parcurge sunt dintre cele mai diverse. Îi poți oferi celui mic atât cărți SF, cât și un atlas, o enciclopedie ilustrată, o carte de istorie explicată pentru copii și așa mai departe.
7. Lectura deschide perspective noi și stârnește curiozitatea
Când un copil găsește în cărți informații și povești interesante, el devine din ce în ce mai curios. Această curiozitate îl va ajuta să descopere tot mai multe lucruri și să își găsească domenii de interes și pasiuni. Totodată, cărțile îl vor ajuta să aibă mai multe păreri despre lucruri și să accepte mai multe perspective.
În final, lectura va contribui enorm la dezvoltarea armonioasă a copilului tău, fie că acesta de-abia învață să citească sau deja stăpânește foarte bine această aptitudine.