Dacă vrei ca cei mici să se implice în curățenia casei și să învețe de-a lungul timpului să păstreze curățenia, trebuie să începi de la o vârstă fragedă să le oferi exemplu și să transformi această activitate într-una distractivă.
Dacă aplici sfaturile de mai jos, vei vedea că cei mici își vor dori să facă și ei curat și cu timpul, vor fi de mare ajutor (chiar dacă la început te vor încurca, nu trebuie să îți pierzi răbdarea, ci să apreciezi intenția de a se implica de bună voie).
Începe devreme, prin exemplul personal
Nu te aștepta ca cel mic să îți urmeze ordinele de a strânge jucăriile dintr-o dată, de la vârsta de 2 ani. Începe mai degrabă prin exemplul personal – dacă se apropie ora de culcare și cel mic se joacă în camera lui, mergi la el, joacă-te puțin și apoi începe să strângi jucăriile, explicându-i ce faci. Chiar dacă nu pare că un copil de 2 ani înțelege ce e aia curățenie și de ce este important să strângi lucrurile în urma ta, vei vedea că după ceva timp, micuțul va începe să te ajute la strânsul jucăriilor. Îți va fi și mai ușor în momentul în care faci curat în casă pentru că orice activitate nouă pe care tu o faci va stârni interesul copilului – își va dori pe rând să dea el cu aspiratorul, să șteargă praful, să se joace cu acel mop cu pulverizator, să ducă cănile murdare la bucătărie.
Explică copilul cum vrei să te ajute
Unii părinți cred că e suficient să îi spună copilului să ia o lavetă și să șteargă praful de pe dulapul cu jucării, însă de cele mai multe ori, copilul își va lua o pauză să se gândească ce e o lavetă și unde o poate găsi. Încearcă să vorbești cu copilul exact cum o faci în cadrul restul activităților – oferă-i cu răbdare toate detaliile necesare. Arată-i cum trebuie să șteargă praful și fă-o într-un mod cât mai distractiv. Pune-i melodia preferată și provoacă-l să șteargă praful până la finalul melodiei. Există atât de multe moduri în care poți transforma curățenie într-o activitate distractivă încât nu ai cum să dai greș.
Apreciază-i efortul, chiar și atunci când nu iese cum vrei tu
Copilul a văzut că folosești un steamer de haine la călcat, a vrut și el să încerce, iar acum parcă hainele sunt mai boțite decât atunci când le-ai scos din mașina de spălat. Nu e cazul să remediezi imediat problema și nici să îl cerți pe cel mic. Încearcă în schimb să îi apreciezi efortul și dorința de a se implica pentru că doar așa îl vei determina să o facă și pe viitor.
Nimeni nu se naște învățat, deci nu îți seta așteptări foarte mari sau nerealiste atunci când vrei să începi să îl implici pe cel mic în curățenia casei. Scopul tău final este să îl faci pe cel mic să ofere o mână de ajutor, nu să lase casa lună de curățenie sau hainele călcate la dungă. Așa că, bucurați-vă de această activitate pe care o faceți împreună și distrați-vă cât mai mult!