Prelungirea unui domeniu web este un demers administrativ de care te vei lovi cu siguranță dacă deții un domeniu web. În acest articol îți vom prezenta etapele care trebuie parcurse pentru prelungirea acestuia și aspectele importante de care trebuie să ții cont.
Dar mai întâi haide să vedem ce este un domeniu web, cum se înregistrează și care este importanța acestuia.
Un domeniu web (sau domeniu internet) este practic o adresă virtuală, mult mai ușoară, mai utilă și mai rapidă decât o adresă non-virtuală (adresă fizică a unei persoane fizice sau companii). Această adresă virtuală este de forma: denumire.extensie, de exemplu: firmă.ro. În acest exemplu, „firmă’’ este denumirea domeniului, iar„.ro ‘’ este extensia domeniului. Prin urmare, un domeniu web este un spațiu definit prin adresa la care poate fi găsit.
Numele domeniului web reprezintă identitatea ta ca persoană fizică sau juridică în mediul online. Astfel, o denumire adecvată, ușor de ținut minte și scris, dă încredere potențialilor clienți iar probabilitatea ca cineva să acceseze pagina ta este mult mai mare.
Mai întâi trebuie să te gândești la un nume de domeniu și să faci o verificare de domeniu web, pentru a te asigura că numele dorit este disponibil. După verificare, poți înregistra domeniul pe o perioadă de la 1 la 10 ani. Prețul unui domeniu.rovariază în funcție de perioadă și de compania la care alegi să îl înregistrezi. De exemplu pe un an acesta poate fi între 8 și 12 euro.
Trebuie să reții un aspect foarte important: după o perioadă de timp, domeniul expiră, existând riscul să îl pierzi! Prin urmare, el trebuie prelungit.
Dacă ai un domeniu.ro care expiră, îl poți prelungi pe o perioadă de 1-10 ani. După prelungire, deținătorul rămâne cel inițial, iar email-urile și alte servicii rămân funcționale. Acest demers este de fapt o procedură administrativă, prin care confirmi că ești deținătorul legal al domeniului și că ai acces la folosirealui, plătind și o taxă anuală în acest sens.
Dacă ai deja un domeniu web care urmează să expire, îl poți prelungi direct, fără să conteze unde l-ai înregistrat inițial. Este important ca mai întâi să faci comanda de prelungire a domeniului și să efectuezi plata, urmând ca mai apoi să trimiți cheia de autorizare.
Tot ce trebuie să faci este să introduci numele domeniului în căsuța de căutare, să apeși click pe prelungire domeniu și apoi să completezi formularul de trimitere a cheii de autorizare pentru prelungire domeniu.ro. După aceasta vei primi instrucțiunile necesare pe adresa de email. Este de preferat să prelungești domeniul pe o perioadă de 10 ani, pentru a te asigura că rămâne al tău și pentru a scăpa de griji.
Este important să respecți pașii prezentați mai sus, pentru a evita orice întârzieri sau alte inconveniente. Procedura este simplă și poți avea domeniul activ imediat.
În concluzie, prelungirea unui domeniu web este o procedură importantă care necesită documentare atentă.
Astfel vei avea un domeniu web apreciat de potențialii cumpărători, iar succesul nu va întârzia să apară.
Ai mai multe întrebări/curiozități? Citește acest mini-ghid despre domeniile web în 2018.