Oțetul este mere este un produs care oferă nenumărate beneficii organismului, indiferent la ce este folosit. În domeniul culinar, oțetul de mere oferă savoare preparatelor, în vreme ce părului îi conferă strălucire.
Desigur, este important și tipul de oțet de mere folosit, deoarece cel din comerț conține de multe ori și ingrediente nu tocmai naturale. Dacă vrei să îți prepari singur oțetul de mere, fără drojdie sau alte ingrediente, iată câteva sugestii pentru tine.
Alege recipientele pentru oțet
Înainte de a începe procesul de realizare a oțetului, primul pas este să alegi câteva sticle pentru oțet și ulei în care să pui produsul finit. Sticlele și borcanele trebuie să fie sterilizate, pentru a elimina microbii sau bacteriile de pe suprafața acestora. Sterilizarea se face după spălare, fie în cuptor, la temperaturi ridicate, fie prin fierbere.
Sortează cu grijă merele pentru oțet
Oțetul din mere este excelent pentru diferite preparate, iar pentru realizarea acestuia se poate folosi orice soi de mere. Dacă ai o sursă proprie de mere atunci nu va trebui să îți faci probleme cu privire la naturalețea acestora, însă dacă le cumperi din magazin există posibilitatea ca acestea să fie tratate cu anumite substanțe. Din acest motiv poate fi nevoie să speli foarte bine merele, pentru a elimina stratul superficial de ceară cu care acestea sunt acoperite.
Merele trebuie alese cu grijă, pentru a fi sigur că produsul finit va corespunde, din punct de vedere al calității, cerințelor tale. Merele nu ar trebui să prezinte pete sau zone degradate, nici urme de mucegai. Este așadar nevoie de o sortare a acestora, pentru ca oțetul să nu prezinte impurități și să nu se altereze din cauza acestora.
Toacă merele pentru realizarea amestecului
Pentru realizarea oțetului vei putea folosi merele cu tot cu coajă, iar acestea vor trebui date prin răzătoarea mare. Același rezultat se poate obține și dacă folosești mașina de tocat, deoarece procesul poate fi realizat mai ușor.
După ce ai terminat de tocat toată cantitatea de mere vei vedea că acestea deja încep să oxideze, în contact cu aerul. Este momentul să pui conținutul într-un vas, de preferat de sticlă, de tipul unui borcan înalt.
Va trebui ca peste merele rase să adaugi apă și zahăr. Zahărul va ajuta merele să fermenteze, aceasta fiind de fapt o etapă cheie în realizarea oțetului de mere. Nu trebuie să umpli complet sticla sau borcanul, tocmai pentru că este posibil ca în urma fermentării conținutul să crească în volum.
Protejează sticla de oțet de musculițe
Musculițele pot pătrunde destul de ușor în sticla de oțet, dacă nu o protejezi de acestea. Pentru a face acest lucru, este nevoie să acoperi sticla cu o pânză sau cu mai multe straturi de tifon. Leagă sticla la gură, pentru a întinde foarte bine tifonul și pentru a nu permite musculițelor să intre.
Asigură o temperatură potrivită în locuință
Pentru ca procesul de fermentare să se desfășoare normal, este nevoie să asiguri o temperatură interioară de cel puțin 20 de grade. Va trebui să lași amestecul să fermenteze pentru măcar 10 zile, timp în care constant vei amesteca în conținut de două ori pe zi. După trecerea timpului, va trebui să strecori oțetul și să îl mai lași timp de 4 săptămâni să se odihnească. Ulterior vei observa că el se va limpezi și vei putea să îl utilizezi pentru gospodărie așa cum ai nevoie.
În tot acest timp nu ai voie să muți sticla sau borcanul, așadar va trebui să îl depozitezi în cămară. Acestea sunt aspectele principale care țin de prepararea oțetului de mere, iar ele trebuie să fie bifate dacă vrei să obții un produs potrivit. Totul începe de la alegerea merelor și a recipientelor și se termină cu bucuria realizării unui produs de casă, total natural.