Fie că lucrezi în permanență de acasă sau îți dorești să ai un birou comod pentru acele zile în care trebuie să rezolvi câteva taskuri în afara orelor de lucru, mansarda este locul perfect.
Situată departe de celelalte zone ale locuinței, de regulă, zgomotoase, precum livingul sau bucătăria, mansarda îți poate oferi spațiul intim și confortabil care te poate ajuta să te concentrezi mai bine și să fii productiv pentru mai mult timp. Așadar, dacă planifici să îți amenajezi un birou în mansardă, urmează sfaturile de mai jos și vei obține exact ceea ce îți imaginezi.
Iată 5 tips & tricks pentru amenajarea biroului în mansarda ta!
1. Așază biroul în dreptul sursei de lumină naturală
Dacă există un singur dezavantaj al mansardelor, acela este legat de lumina naturală sau, mai degrabă, de lipsa ei. Deși există câteva ferestre, acestea tind să fie mai mici decât în restul casei sau, în orice caz, mai puține. De aceea, dacă vrei să ai cât se poate de multă lumină naturală, încearcă să amenajezi mansarda astfel încât biroul tău să se afle sub geam sau, cel puțin, să stai cu fața la fereastră.
2. Creează un sistem de iluminare inteligent
Poate că, în unele zile, trebuie să lucrezi la ore la care lumina naturală nu mai este disponibilă sau este insuficientă. Sau, poate, în unele zile înnorate, nu vei avea oricum parte de prea mult soare. În aceste situații, singurul lucru care te poate salva este un sistem de iluminat creat strategic, cu becuri cu intensitate reglabilă, astfel încât să îți ofere exact lumina de care ai nevoie. Optează pentru o aplică principală, pe tavan, dar și pentru lampă de birou, o baghetă LED care să-ți lumineze tastatura și suprafața biroului, precum și o lampă cu picior, pe care o poți muta în funcție de nevoie.
3. Nu pune biroul în apropierea scărilor
Când lucrezi la proiectele personale sau rezolvi taskuri pentru job, îți dorești să ai liniște și, în primul rând, să fii cât mai puțin distras de mediul exterior. De aceea, experții în design recomandă să îți poziționezi biroul din mansardă în colțul opus scărilor, însă cu fața la acestea. Astfel, zgomotele și persoanele care merg prin casă nu te vor deranja, însă vei putea avea acces vizual la tot ce se întâmplă în restul încăperii. Acest lucru te va ajuta enorm să rămâi concentrat!
4. Delimitează zona de lucru de cea de relaxare
Chiar dacă punctul central al mansardei tale va fi reprezentat de birou, nu uita să delimitezi zona dedicată lucratului de cea dedicată relaxării.
Așază, în mansardă, cel puțin un taburete, un fotoliu sau chiar chiar o canapea comodă, unde să te poți destinde atunci când iei o pauză. Pare un detaliu mic, însă poate face diferența dintre productivitate maximă și oboseală cronică!
5. Investește în mobilierul potrivit
Chiar dacă este un birou la care nu lucrezi tot timpul sau nu ești dispus să faci investiții mari în acest spațiu, este necesar să cumperi minimum de produse necesare confortului. De exemplu, poți comanda online un scaun de birou ieftin, dar comod și care susține coloana vertebrală în poziție corectă. Evită să lucrezi stând pe scaune normale, pe taburete, fotolii sau alte obiecte care îți pot provoca dureri în zona lombară sau cervicală. De asemenea, cumpără-ți și un birou cu o înălțime potrivită, care să-ți permită să stai comod în fața laptopului tău.
În final, ia toate măsurile necesare pentru ca munca din mansardă să fie plăcută și confortabilă. Urmează recomandările de mai sus și nu vei da greș!