Bucătăria nu trebuie să fie doar frumoasă, să atragă atenția printr-un mobilier deosebit și prin electrocasnice de ultimă generație, ci trebuie să fie și funcțională și să îți asigure un workflow bun.
Dacă îți place să gătești și totuși ai mereu impresia că petreci prea mult timp în bucătărie, cel mai probabil ar trebuie să faci un pas spate, să analizezi spațiul și să vezi dacă este bine organizat și compartimentat.
Bucătăria și cele patru zone importante de lucru
Exact ca bucătăria unui restaurant, și bucătăria ta ar trebui împărțită în zone de lucru:
- Zona de preparare: reprezentată în majoritatea situațiilor de blatul de lucru – aici pregătești legumele și restul alimentelor pentru gătire.
- Zona de gătire: zona cu aragazul, cuptorul și alte electrocasnice care te ajută să pregătești bucatele într-un timp scurt.
- Zona de depozitare: vorbim de depozitarea oalelor și a instrumentelor de gătit, dar și a alimentelor neperisabile, condimentelor, etc.
- Zona de curățenie: zona chiuvetei sau a mașinii de spălat vase.
În momentul în care amenajezi bucătăria, nu trebuie să te gândești prima dată la culori mobilă bucătărie, ci la aceste zone și la modul în care compartimentezi spațiul astfel încât să îți găsești cât mai bine propriul ritm în bucătărie.
Spre exemplu, zona de preparare va fi așezată întotdeauna lângă zona de gătire, iar în imediata apropiere va fi și zona de curățenie, în timp ce zona de depozitare sau cămara va fi amenajată într-un colț al bucătăriei. Trebuie să organizezi foarte bine spațiul astfel încât dacă vrea să te ajute cineva la pregătirea bucatelor, să nu te încurce.
Organizare, organizare, organizare
O bucătărie funcțională este o bucătărie organizată în cel mai mic detaliu. Fiecare echipament, fiecare tacâm sau fiecare pahar va avea un loc bine stabilit. Spațiul trebuie optimizat la maximum – această idee trebuie să o ai mereu în vedere atunci când proiectezi mobila de bucătărie. Trebuie să iei în considerare nu doar spațiul pe care îl ai la dispoziție, ci și obiceiurile pe care le ai în bucătărie – Cât de des gătești? Ce tipuri de mâncăruri gătești? Cât timp petreci în bucătărie de obicei? Doar așa vei reuși să îți amenajezi o bucătărie care nu este doar frumoasă, ci și funcțională, o bucătărie care te ajută să te miști eficient și să gătești într-un timp mai scurt.
Aceste reguli se aplică nu doar în amenajarea bucătăriei, ci în amenajarea tuturor spațiilor din locuința ta. Trebuie să iei în considerare obiceiurile pe care le ai pentru a construi o zonă care să te reprezinte și să îți ofere confortul necesare.
Mai mult decât atât, organizarea este importantă în orice locuință – să știi în orice moment unde se află un anumit lucru te ajută să scutești timp important în momentele cheie.
Toate detaliile pe care le alegi în decorarea locuinței, de la cornișa decorativă pentru fațada casei, până la aparatul de waffles din bucătărie sau planta din baie, toate vor avea un rol mai mult sau mai puțin important în asigurarea confortului tău.