Toti angajatii viseaza la un salariu mai mare sau isi doresc sa fie cat mai stimulate la locul de munca. Pe de cealalta parte, o mare parte dintre ei sunt constienti ca nu banii sunt cei care ne aduc fericirea, nici loialitatea sau determinarea.
De regula, recompensele non financiare sunt cele care ii inspira si ii motiveaza pe angajati, mai mult decat o pot face banii. Intr-adevar, posibilitatea unei companii de a pune in valoare si de motiva angajatii cu recompense financiare este limitata, astfel inca, fiecare antreprenor se gandesc la noi solutii de motivare.
Studiile au demonstrate ca angajatii care au salarii satisfacatoare isi ocupa pozitia in companie pentru o perioada mai mare de timp, iar factorii motivationali non financiare sunt de cele mai multe ori mai eficienti decat sumele de bani oferite pe langa salariu. De regula, recmpensele financiare genereaza in principal un efect de ridicare a motivatiei angajatilor, insa pe o perioada destul de scurta de timp, iar consecintele generate pot fi devastatoare. Totusi, exista si alte variante de stimulare in afara de cea financiara a angajatilor. Iata ce presupun acestea:
Ingrijirea locului de munca
Uneori, antreprenorii au senzatia ca daca isi stimuleaza financiar angajatii acestia au obligatia de a veni cu drag la serviciu. Ei bine, stimularea poate veni chiar din ingrijirea spatiului de lucru. Antreprenorii din Bucuresti care isi respecta angajatii angajeaza firme de curatenie care sa aiba grija ca totul sa fie perfect atunci cand angajatul vine la serviciu. Unii dintre noi nu ne putem desfasura linistiti activitatea daca in jur este dezordine, iar angajatorul nu isi permite sa ia din timpul angajatului pentru a-si face ordine la locul de munca, motiv pentru care cei mai multi dintre angajatori prefera sa apeleze la o firma de curatenie pentru curatenia birourilor in loc sa isi scoata angajatul din ritmul de munca. Astfel, angajatii se simt respectati si intelesi, iar aceasta metoda este una de stimulare pentru cei mai multi dintre noi. De asemenea, angajatii ar putea primi surprize precum redecorarea biroului, lucru care stimuleaza foarte mult productivitatea.
Teambuilding-uri
Un teambuilding inseamna o iesire intr-un cadru deosebit fata de cel de la munca impreuna cu echipa, in care au loc diverse activitati. Scopul acestora este Acela de a adduce o gura de aer proaspat in desfasurarea relatiilor si activitatilor din echipa. Odata cu firmele multinationale si cu companiile mai mari care isi doreau un mediu cat mai prietenos pentru evaluarea angajatilor au aparut teambuildingurile si in Romania. Multe dintre companii practica aceasta metoda pentru a reuni si pentru a suda intreaga echipa.
Teambuilding-urile ajuta la cunoasterea intre ei a angajatilor, iar astfel ei ajung sa isi impartaseasca povestea, aducand un vibe nou in companie. Angajatii vor fi mai energici si mult mai productivi.