Pe piata exista o gama variata de lapte praf, cu diferite proprietati, din care parintii ar trebui sa il aleaga pe cel mai bun.
Sunt mai multe criterii de alegere a laptelui praf, unele mai importante si altele mai putin relevante, insa recomandarea medicului pediatru este cea mai importanta si de ea trebuie sa se tina intotdeauna cont.
Gama variata de lapte praf – compozitia
Acest criteriu este esential si este cel in functie de care se ia o decizie corecta, motiv pentru care necesita o analiza atenta. Chiar daca toate tipurile de lapte praf au, in mare, aceeasi formula, cele mai multe sortimente au adaugat vitamine si minerale sau alte substante nutritive, astfel incat sa semene cat mai bine cu laptele matern.
Laptele praf se obtine prin prelucrarea celui de vaca, insa laptele destinat consumului de catre sugari ar trebui modificat in asa fel incat sa poata raspunde cu succes nevoilor celor micuti, fara sa prezinte riscuri.
O alegere foarte buna pe care o pot face parintii este sa aleaga din gama variata de lapte praf, laptele care a fost fortificat cu fier, cel care este imbogatit in acizi grasi polinesaturati sau laptele care a fost optimizat utilizand proteine adaugate, in scopul de a imita laptele matern.
Laptele care contine prebioticele benefice pentru a dezvolta flora intestinala a copilului, cel cu nucleotide adaugate sau cel cu acizi nesaturati si acizi cu lant mediu se digera mult mai usor si este cel mai potrivit pentru sugari.
Sunt si tipuri de lapte praf care au o compozitie creata special in scopul de a remedia anumite probleme in care organismul tanar inca se adapteaza la mediu si, de aceea, medicul recomanda anumite tipuri de lapte, tinand cont de particularitatile copilului.
Se poate recomanda lapte pentru recuperare ponderala, lapte hipoalergenic, lapte care are proteine din zer, lapte cu soia si lapte antiregurgitant sau care previne colicii.
Laptele praf nu trebuie sa aiba in compozitie zaharuri adaugate, pentru ca ele pot fi periculoase pentru copii.
Formula este, de asemenea, un criteriu foarte important, care ii ajuta pe parinti sa descopere care este cel mai bun lapte praf pentru copilul lor. In functie de forma de prezentare, exista trei tipuri de baza de lapte: cel cu formula clasica, cel cu formula concentrata si cel gata preparat.
Laptele cu formula clasica este pulbere si trebuie sa fie diluat cu apa inainte de a fi oferit copilului. El nu este un produs steril. Laptele lichid concentrat trebuie, de asemenea, sa fie diluat cu apa, inainte de a fi consumat. In comparatie cu prima categorie, acesta este sterilizat si sigilat.
Laptele gata preparat este steril si este in special pentru copiii nascuti prematur, pentru cei care au o greutate mica la nastere si pentru cei care au probleme de imunitate. Poate sa fie considerat cea mai buna si cea mai comoda alegere, pentru ca reduce la minimum efortul de sterilizare si de preparare.
Avand in vedere aceste aspecte, acum este foarte usor sa fie gasit cel mai bun lapte praf pentru copii, in concentratia ideala recomandata de medicul specialist, pentru o dezvoltare sanatoasa.