În momentul în care te-ai decis să îţi faci un blog gratuit pe WordPress.com va trebui să ştii cum se face acest lucru. Prin intermediul acestui articol vei învăţa cum să faci un blog pe platforma WordPress.com.
WordPress este una dintre cele mai utilizate platforme de blogging la nivel mondial, având o mulţime de funcţii şi caracteristici care să vină în ajutorul bloggerilor. Platforma este foarte uşor de utilizat, putând fi utilizată atât de pe PC, cât şi de pe tabletă şi telefonul mobil. Conform site-ului oficial al celor de la WordPress, 28% dintre website-urile de pe internet folosesc WordPress.
WordPress permite folosirea platformei sale în mod gratuit pe un subdomeniu care nu necesită nici o investiţie financiară.
ATENŢIE: Articolul a fost redactat şi publicat pe 04.07.2017, este posibil ca de-a lungul timpului lucrurile să se fi schimbat şi platforma să arate altfel, însă diferenţe nu vor fi mari şi cu siguranţă te vei descurca citind acest articol.
Cum îmi fac un blog pe .wordpress.com ?
Dacă eşti la început şi nu doreşti să faci nici o investiţie financiară, vei alege să mergi pe un blog ce va fi pe subdomeniu celor de la WordPress. Pentru a-ţi face un blog pe .wordpress.com va trebui să accessezi ro.wordpress.com şi să-ţi faci un cont.
După ce ai dat click pe „Începe”, va trebui să alegi o categorie din care va face parte blogul tău:
După ce ai ales categoria vei fi redirecţionat către o pagină care îţi permite să alegi cum ai vrea să arate prima ta pagină şi evident vei alege varianta blogului:
Ulterior vei fi nevoit să alegi tema (design-ul) pe care va funcţiona blogul tău, însă vei putea să-ţi alegi oricând alta dacă aceasta nu este cea care te satisface:
Etapa următoare te va duce în punctul în care va trebui să îţi faci o adresă web, introducând numele blogului pe care l-ai ales după modelul următor:
Alegând varianta gratuită de domeniu, vei fi trimis către o altă pagină din care va trebui să alegi planul şi evident că-l vei alege din nou pe cel gratuit:
Pasul următor este acela de a alege o adresă de email funcţională, un nume de utilizator şi o parolă:
După ce ai un cont cu care să te autentifici, vei fi trimis pe prima pagină a blogului, loc din care poţi să vezi ceea ce ai pe blog în momentul de faţă. În general câteva texte şi pagini standard.
Dacă facem click pe site-ul meu din partea de stânga sus ni se va deschide o bară în care putem găsi :
Statisticile site-ului – loc în care putem vedea câţi oameni ne-au accesat blogul, dar şi diferite alte statistici ce ne ajută să ne dăm seama cum merge blogul
Plan – loc din care putem modifica planul WordPress, astfel încât să putem plăti pentru caracteristici extra
Articole blog – loc în care putem găsi articolele publicate pentru a le putea edita sau şterge, dar şi loc în care putem crea un nou articol
Pagini – loc în care putem găsi paginile publicate pentru a le putea edita sau şterge, dar şi loc în care putem crea o nouă pagină
Media – loc în care găsim toate imaginile şi materialele media publicate pe site prin intermediul paginilor sau articolelor pentru a le putea edita sau şterge
Teme – loc în care putem găsi o gamă diversă de teme pentru diferite categorii de site-uri şi bloguri, astfel încât să ne personalizăm blogul cum dorim
Partajare – loc în care putem conecta blogul cu social media
Persoane – loc în care putem vedea persoanele care au un cont pe blog, putem edita persoanele sau crea noi conturi atribuindu-le un anumit rol
Module – loc în care putem găsi diverse module să ne ajute la personalizarea, îmbunătăţirea sau adăugarea unor noi caracteristici pe blog
Domenii – loc în care putem găsi toate domeniile pe care le avem
Setări – loc în care putem modifica setările blogului, printre care ar fi numele acestuia, descrierea, limba, fusul orar şi multe altele
Dacă îţi faci un blog pe domeniul wordpress.com, varianta complet gratuită, vei fi foarte constrâns de puţinele personalizări pe care le poţi face cu blogul tău, dar şi de lipsa unui domeniu propriu ce îţi va scădea din credibilitate şi profesionalism. Este o variantă bună pentru cei care se află la început de drum şi vor să se acomodeze cu platforma sau nu au un buget disponibil pentru aşa ceva, însă în general recomand utilizarea platformei WordPress pe domeniu propriu .ro.
Partea bună a unui blog pe wordpress.com este că eşti ghidat la fiecare pas ce să faci în fiecare secţiune din site în care intri şi are o platformă foarte intuitivă şi foarte uşor de folosit, iar pentru cei care nu au cunoştinţe tehnice este un lucru ideal. Cu toate acestea o dată cu realizarea unui blog ce rulează pe platforma WordPress pe domeniu propriu .ro vei avea şanse mai mari să fii citit, să fii considerat profesionist, să prinzi diverse contracte şi de ce nu să fii pe drumul către succes în blogging.
Acum că ştii cum să faci un blog pe domeniul wordpress.com, nu mai rămâne decât să îţi configurezi tema cum îţi place ţie, să scrii articole constant şi să îţi faci paginile de care ai nevoie. De-a lungul timpului te vei obişnui cu platforma, fiind foarte uşor de folosit şi blogging-ul va fi floare la ureche pentru tine.
Bun tutorial, a fost de folos