Inotul este un sport de elita, dar care poate fi practicat de oricine, de la copii, la adulti, barbati si femei.
Chiar si oamenii cu anumite dizabilitati pot practica inotul pentru a-si imbunatatii starea fizica, cat si psihica. Inotul inglobeaza diferite activitati fizice practicate in apa: scufundari, inot sincronizat, scufundari etc. Disciplina olimpica din 1896 pentru barbati si 1912 pentru femei, inotul ramane un sport accesibil tuturor.
Oferta pentru activitati sportive acvatice este larga si tinde sa se diversifice si mai mult. Fie ca este vorba de aerobic in apa, acvabike, yoga in apa sau doar inot, oricine poate practica un sport in apa. De exemplu, pe site-ul initiereinot.com va poate oferi cursuri pentru orice nivel in mai multe bazine din capitala. Astfel, puteti accesa cursuri de inot Alexandreea , unul din cele mai moderne bazine din capitala, sau la bazinele Bery, Olimpia si Steaua. In functie de dorinta dvs. si locatia in care va aflati, puteti opta pentru bazinul care se pliaza cel mai bine pe necesitatile dvs.
Insa ce fel de beneficii va poate aduce inotul?
O activitate sportiva fara impact asupra articulatiilor
Unul dintre primele beneficii ale inotului este, cu siguranta, lipsa de impact nociv asupra articulatiilor si spatelui, astfel incat acest sport poate fi practicat la toate varstele. Studiile au aratat ca practica unei activitati acvatice calmeaza durerile legate de artrita si osteoartrita, intarind in acelasi timp articulatiile. Inotul ajuta, de asemenea, la mentinerea sau chiar la imbunatatirea sanatatii oaselor la femeile aflate in premenopauza sau la menopauza. Practicand acest tip de sport, persoanele in forma fizica buna se vor feri de posibile dureri articulare.
Tonifierea muschilor fara durere
Efectul de lipsa de greutate resimtit atunci cand o persoana este scufundata in apa permite ca aceasta sa lucreze toti muschii fara probleme. Cu o flotabilitate a corpului de 80%, miscari diferite pot fi usor efectuate in apa. In plus, o sarcina suplimentara nu este necesara, deoarece mediul acvatic in sine ofera rezistenta. Conform unui studiu, barbatii care au petrecut opt saptamani de antrenament la un program de inot au prezentat o crestere a masei musculara in zona tricepsului cu 23,8%. O practica regulata a inotului ajuta la tonifierea muschilor bratelor, picioarelor si trunchiului.
Formele de inot sunt multiple si permit sa lucreze diferiti muschi. Iata 4 tehnici:
Bras. Aceasta tehnica implica in principal biceps, muschii abdominali si coapsele. Mainile sunt unite la inaltimea pieptului. Acestea sunt apoi impinse inainte pana la extinderea completa a bratelor. Apoi, se separa, de-a lungul fiecarei parti a corpului si se intalnesc la pozitia initiala. Intre timp, picioarele executa o miscare, care implica apropierea calcaielor de fese si apoi propulsarea in maniera unui salt de broasca. Cu cat aceasta miscare este mai rapida, cu atat impulsul va fi mai rapid.
Crawl. Usor de executat, crawl va permite sa inotati rapid. In timp ce picioarele executa o bataie alternativa, bratele sunt, la randul lor, in afara apei. Palma mainii trebuie sa “prinda” apa atunci cand o scufundati pentru a promova propulsia. Acest tip de inot ajuta la tonifierea tuturor muschilor: brate, umeri, picioare, piept si abdomen.
Crawl pe spate. Aceasta practica permite sa se lucreze eficient muschii spatelui. Miscarile sunt aceleasi ca si pentru crawl, cu exceptia faptului ca spatele se confrunta cu apa, mai degraba decat cu pieptul. Dificultatea majora a acestui tip de inot este de a ramane in traiectoria initiala.
Fluturele. Miscarile de ondulare ale inotului tip fluture pot lucra abdomenul. Cu toate acestea, este cea mai dificila tehnica de stapanit, deoarece necesita o coordonare perfecta. Picioarele ar trebui sa se unduiasca pentru a propulsa trunchiul din apa. La iesirea din apa, bratele sunt deschise in forma de U si palmele trebuie sa plonjeze. Odata ce bratele au intrat in apa, acestea trebuie impinse inapoi la talie. Aceasta secventa trebuie repetata continuu.
Capacitati cardiovasculare si respiratorii mai bune
Pe langa utilizarea tuturor muschilor corpului (biceps, triceps, abdominali, cvadriceps etc.), inotul “lucreaza” sistemul respirator si capacitatea cardiovasculara. Este una dintre cele mai eficiente activitati fizice pentru a imbunatati revenirea venoasa. Datorita contractiei si relaxarii muschilor, diversele miscari facute promoveaza circulatia limitand retentia de apa. Acest lucru este deosebit de benefic pentru picioarele care sunt frecvent afectate. Inotand in mod regulat, inima va oferi rezistenta crescuta. Inotul face astfel posibila limitarea riscurilor bolilor cardiovasculare, deoarece, atat in repaus, cat si in timpul efortului, munca inimii este facilitata.
Beneficii pentru sanatatea mintala
Lipsa de greutate oferita de apa permite tuturor muschilor sa se relaxeze, ceea ce aminteste pozitia fatului in burta mamei sale. Astfel, tensiunile si stresul se diminueaza lasand loc unui sentiment de bunastare. Pe langa contextul relaxant in care se practica, inotul, ca toate sporturile, provoaca secretia de endorfine ( neurotransmitatori produsi de hipofiza si hipotalamus). Acesti hormoni actioneaza asupra creierului, maduvei spinarii si sistemului digestiv pentru a aduce persoana intr-o stare de binecuvantare. Rezultatele unui studiu concluzioneaza ca inotul reduce tensiunea, furia, depresia si confuzia, restabilind in acelasi timp vigoarea celor care il practica.