Dacă ai la dispoziție o curte suficient de generoasă, e păcat să nu profiți de această oportunitate pentru a-ți amenaja aici și un garaj pentru mașina ta. Nu doar că vei rezolva problema locului de parcare, dar astfel vei proteja și mașina, ținând-o la adăpost de intemperii, razele soarelui, praf și excrementele păsărilor.
Construcția unui garaj nu este un proiect foarte complicat, însă există câteva aspecte de care trebuie să ții cont, așa că ne-am gândit că ți-ar fi de folos câteva sfaturi în acest sens.
Asigură-te că ai suficient spațiu de manevră
Chiar dacă spațiul ales pentru amplasarea garajului ți se pare suficient de mare, situația ar putea să se schimbe după finalizarea construcției. Ai putea astfel să constați că nu îți mai rămâne suficient loc să intri cu mașina sau că accesul este îngreunat de un pom sau un colț de casă pe care l-ai scăpat din vedere.
De aceea este bine să faci mai întâi un mic test, marcând spațiul pe care vei construi garajul și aducând mașina în zona respectivă pentru a o parca. Dacă poți efectua manevrele fără probleme, înseamnă că locul este bine ales.
Amenajează o cale de acces
Dacă garajul nu este construit cu intrarea din stradă, trebuie să amenajezi și o cale de acces în curte. Primul lucru de care trebuie să ții cont este dimensiunea mașinii, aleea trebuind să fie suficient de lată pentru a-ți permite accesul. Majoritatea autovehiculelor au o lățime de 2,2 metri, astfel că o alee de acces ar trebui să fie lată de 4,5 – 5 metri. În măsura în care spațiul îți permite, aleea poate fi mai lată în dreptul intrării în garaj, astfel încât să îți permită să întorci mașina.
Pentru amenajarea aleii poți folosi pavaj carosabil în formă dreptunghiulară, suficient de rezistent pentru a suporta un trafic auto ușor și foarte simplu de montat.
Obține aprobările necesare
Chiar dacă este vorba de un teren pe care ești proprietar, construcția unui garaj necesită o autorizație prealabilă, eliberată de primărie. Aceasta se obține pe baza unui certificat de urbanism, care, la rândul său, necesită depunerea unor acte. Este vorba de o copie după actul de proprietate, actul de identitate și planul cadastral. De asemenea, pentru obținerea certificatului de urbanism trebuie să achiți și o taxă, iar chitanța se depune la dosar, împreună cu celelalte documente.
Odată eliberat certificatul, urmează etapa a doua, cea a obținerii autorizației. Pentru aceasta, ai nevoie de alt dosar, care să conțină o cerere tip, certificatul de urbanism, copie după actul de proprietate, avizele necesare și chitanța doveditoare a plății taxei de emitere.
Alege dimensiunile potrivite
Un garaj trebuie să aibă cel puțin 5 metri lungime și 3 metri lățime, iar înălțimea să fie de cel puțin 2,5 metri. Desigur, dimensiunile garajului depind de cele ale mașinii, iar ca regulă generală, fiecare latură trebuie să fie cu cel puțin 90 de centimetri mai mare decât laturile mașinii.
Trebuie să ai în vedere și faptul că într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat îți vei schimba mașina și probabil că vei dori una mai mare. De acea, este bine ca garajul să fie ceva mai spațios, astfel încât să poți intra cu orice mașină. Totodată trebuie să iei în calcul și posibilitatea ca la un moment dat să fie nevoie să cumperi o a două mașină, iar atunci garajul trebuie să fie mult mai încăpător.
În ceea ce privește materialele de construcție, poți alege dintr-o serie de variante mai scumpe sau mai ieftine. Astfel, pentru pereții garajului poți folosi lemn, polietilenă, plăci din oțel inoxidabil, rășini de vinil, cărămizi sau bolțari de beton. Pentru acoperiș, șindrila și tabla sunt cele mai bune opțiuni, în timp ce pardoseala poate fi acoperită cu dale, mochetă, scândură, rășină epoxidică sau vopsea.