Mai mult ca sigur nu v-ati pus niciodata intrebarea cum functioneaza un utilaj complex, un sistem de ventilatie industrial sau chiar si o aplicatie simpla, casnica. Foarte des luam lucrurile ca si garantate, fara sa constientizam faptul ca in lipsa lor viata ne-ar fi cu mult ingreunata. Un foarte bun exemplu este si unul neasteptat: motorul electric.
Fara indoiala de la introducerea muncii mecanizate, de la Revolutia Industriala din secolul XIX si pana in prezent, omenirea a evoluat considerabil. Trebuie tinut cont insa ca o importanta deosebita au avut-o in acest context motoarele electrice.
Un motor electric sau un electromotor este acel dispozitiv care transforma energia electrica in energie mecanica si garanteaza functionarea eficienta a echipamentelor diverse. Dupa cum spuneam si la inceput, sigur nu v-ati intrebat cum functioneaza in fapt scarile rulante intr-un hipermarket, lifturile sau benzile transportoare in fabrici. La fel nu v-a interesat, poate, nici cum se asigura ventilatia corespunzatoare in hale industriale uriase. Raspunsul sta in astfel de motoare electrice performante, care ofera turatiile si cuplul potrivit pentru orice aplicatie.
Tipurile de motoare electrice sunt la fel de variate precum destinatiile pentru care sunt utilizate. Exista astfel, in functie de tipul de curent la care sunt alimentate, motoare electrice monofazate si motoare electrice trifazate. Dupa tipul de pornire, motoarele electrice pot fi clasificate in categorii precum motoare cu pornire directa, motoare electrice cu inverter sau cu sistem de pornire stea/triunghi. Mediul in care actioneaza motoarele electrice determina de asemenea categorii specifice: exista motoare antiexplozive, motoare rezistente la praf, temperatura sau umiditate.
Cazurile speciale necesita si masuri speciale – cu atat mai importante devin motoarele electrice fabricate in serii scurte, care deservesc misiunile de indeplinit la parametri prestabiliti in conformitate cu necesarul. In unele cazuri nu este insa posibila personalizarea motoarelor electrice in acest fel, sau aceasta poate fi mult prea costisitoare. Se aplica astfel alte solutii, pentru ca in ceea ce priveste motoarele electrice exista tot timpul posibilitate de adaptare. Astfel, un motor electric poate fi modificat la nivel de turatie sau cuplu prin instalarea unui reductor sau a unui variator mecanic de turatie. Se obtine astfel puterea necesara pentru infrangerea inertiei sarcinilor in cazul pornirilor sistemelor de ventilatie complexe instalate in sectorul industrial. In acelasi mod se reduce si turatia pentru operare eficienta a scarilor rulante, benzilor transportoare, operare a elevatoarelor sau lifturilor.
Domeniile in care se folosesc motoare electrice sunt foarte diverse, prin urmare trebuie sa recunoastem un lucru. Importanta lor este de necontestat – la fel cum fara electricitate nu ne putem inchipui viata in momentul de fata, motoarele electrice sunt indispensabile – efectiv pun in miscare lumea.
Salut Andrei,
Daca esti interesat de motoare electrice, ai suportul nostru!
https://ci.ro/categorii/motoare-electrice/135/
Salutări,
Foarte interesant ! Mulțumesc de informații !