In ultima vreme s-au creat foarte multe controverse cu privire la consumul de Pangasius.
Am tot auzit ca este toxic si deloc benefic pentru sanatate. M-am gandit ca ar fi bine sa afli si tu de ce nu ar trebui sa consumi Pangasius!
Pestele Pangasius este unul dintre cei mai consumati pesti din lume. A castigat popularitate datorita pretului sau accesibil, dar si pentru ca se gaseste sub forma de file, fara piele si fara oase.
Astfel, pestele Pangasius este mai usor de gatit si de consumat.
Despre Pangasius
Pangasius (Pangasius hypophthalmus) face parte din familia Pangasiidae. Este un peste de apa dulce, cu carne alba si slaba.
Pangasius este o specie de somn care provine din unul dintre cele mai lungi fluvii din lume, fluviul Mekong din Vietnam. Acest fluviu este si unul dintre cele mai poluate fluvii din lume.
Se pare ca, sectorul industrial aflat in expansiune arunca in apele fluviului deseuri chimice si pesticide extrem de periculoase.
De ce nu ar trebui sa consumi Pangasius
Pestele Pangasius pe care il gasesti in comert este adus din crescatoriile Vietnameze. Avand in vedere cererea mare a acestui peste din ultima vreme, crescatorii au devenit preocupati doar de volumul vanzarilor, fara sa le mai pese de sanatatea oamenilor.
Ei sunt orientati doar pe scopul de a face cat mai multi bani cu orice pret si cresc pestele in conditii deloc normale.
De ce nu ar trebui sa consumi Pangasius? Iata cateva aspecte:
- Spre deosebire de alti pesti, pestele Pangasius este sarac in substante nutritive si Omega-3, dar este bogat in colesterol. Are putine calorii si carbohidrati, deci poate fi consumat de cei care sunt la dieta. Insa, ar trebui evitat de persoanele care au probleme cu colesterolul sau sufera de afectiuni cardiovasculare.
- Nu neaparat profilul nutritional al pestelui reprezinta o problema grava, ci faptul ca are un continut ridicat de toxine periculoase, pesticide, arsenic, plumb, mercur provenite din apele contaminate ale fluviului Mekong. Intoxicarea organismului cu metale grele afecteaza grav sanatatea. Potrivit unui raport la Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pestele Pangasius este foarte contaminat, avand in vedere mediul in care traieste.
- Este o posibila sursa de infectare cu E.coli sau Listeria monocytogenes. Asta, din cauza modului in care se hraneste acest peste. Pangasius este un peste sanitar deoarece curata apa raului, hranindu-se cu bacterii si reziduuri toxice. Din acest motiv, unele tari precum Brazilia si Rusia au interzis importul de peste pangasius din Vietnam.
- In captivitate, pestele este crescut in ape murdre, spatii inguste si hranit cu prafuri de ramasite si oase de pesti morti si putreziti. In plus, este injectat cu hormoni obtinuti din urina deshidratata de la femei insarcinate pentru a accelera procesul de crestere si reproducere. Astfel, pestele creste de patru ori mai repede decat in mod natural, iar femela depune mai rapid icre.
- Consumul de Pangasius iti poate provoca intoxicatii alimentare destul de grave, diaree si varsaturi.
Avand in vedere cele relatate mai sus, te sfatuiesc sa nu te lasi amagit de pretul relativ mic al pestelui Pangasius si sa fii mai preocupat de sanatatea ta!