Orice amator poate și trebuie să știe să schimbe un bec, să monteze o lustră, să verifice o priză sau un cablu pentru că nu putem apela tot timpul la specialiști chiar și pentru cele mai banale defecțiuni sau manopere de executat în casă.
Cu puțină îndemânare și câteva instrumente simple se poate trece fără ajutor specializat peste o mulțime de situații. Primul instrument pe care ar trebui să îl ai dar mai ales să îl folosești înainte de orice manoperă este un detector de tensiune.
Practic și portabil
Detectorul de tensiune Fluke este un tester de buzunar capabil să detecteze fără contact circuitele sub tensiune, împământările cu probleme, cablurile de alimentare sub tensiune și prizele. Are un design ergonomic, este versatil și foarte util atât în trusa tehnicienilor cât și în cea casnică sau pentru amatori. Detectează tensiunea între 200 și 1000V. Vârful detectorului se va colora în roșu în apropierea unei prize sau a unui cablu sub tensiune. Funcționează cu baterii iar pentru a verifica integritatea acestora detectorul este dotat cu un buton special de verificare a stării bateriei.
Elegant și util
Așa cum am amintit, înainte de orice manoperă, ar trebui să ne asigurăm că circuitele nu sunt sub tensiune și că putem lucra în siguranță la diverse reparații. Un detector de tensiune te ajută și să depistezi prizele defecte, cablurile prin care nu mai circulă curentul din diverse cauze dar și sursele aflate încă sub tensiune. Este probabil unul dintre cele mai utile și utilizate instrumente din trusa unui electrician. Dacă observi că cineva nu verifică tensiunea înainte de a începe lucrul la o rețea ar fi bine să-i indici detectorul cu design elegant și plăcut creat special pentru a fi folosit în orice situație. Portabil și dotat cu o clemă integrată, nu există niciun motiv pentru ca acesta să lipsească din buzunarul tehnicianului.
Rezistent și precis
Detectorul de tensiune este instrumentul pe care trebuie să te poți baza în orice situație. Este obiectul care indică dacă poți lucra în siguranță și trebuie să fie mereu precis și să nu dea erori. Orice detector de tensiune trebuie să fie rezistent la frig, temperaturi ridicate, șocuri, să poată fi utilizat oricând, oriunde și în orice situație. De aceea este bine să fie produs de o firmă cunoscută, responsabilă și în care să poți avea încredere. Deși pare un instrument simplu, fără pretenții, este în realitate indispensabil celor care se ocupă de rețelele de tensiune în fiecare zi.
Testerele de tensiune fără contact sunt instrumente noi, practice, care nu trebuie să lipsească din casă, din fabrică, din birou sau din orice altă locație conectată la surse de curent. Sunt instrumente de primă linie cu care putem detecta defecțiuni la prize sau alte sisteme simple sau complexe. Se folosesc ușor, nu necesită niciun fel de cunoștințe detaliate de rețele sau energie electrică și ne pot ajuta să trecem peste niște situații fără să apelăm la specialiști.
Tu ai un detector de tensiune acasă sau la birou?